21.10.2007. / 14:52

Autor: Nina Tomljanović

PREDSJEDNIČKI IZBORI U SLOVENIJI

Alojz Peterle izborio se za ulazak u drugi krug glasovanja

Birališta su otvorena od 7 sati, a Slovenci biraju svojeg trećeg predsjednika

U Sloveniji se održavaju izbori za predsjednika države. Najozbiljniji favorit je Alojz Peterle, prvi utemeljitelj Slovenskih kršćanskih demokrata i jedan od veterana slovenske politike u zadnjih dvadesetak godina. Peterlea podržavaju konzervativne stranke u vladi premijera Janeza Janše. Prema ranijim istraživanjima bit će potreban i drugi izborni krug u koji će ući ili profesor međunarodnog prava i bivši diplomat Danilo Tuerk, kojeg podupiru socijaldemokrati, ili bivši guverner slovenske središnje banke i dugogodišnji ministar financija Mitja Gaspari, kandidat liberala.

Neslužbeni rezultati
Prema neslužbenim rezultatima svo troje predsjedničkih kadidata imaju vrlo malu razliku u broju glasova. Ankete koje je na 400 birališta za komercijalnu televizijsku postaju Pop TV provela Agencija Mediana, kandidat stranaka desnoga centra Alojz Peterle osvojio je 25,8 posto glasova, dok su rezultati dvojice kandidata koje podržavaju različite stranke ljevice vrlo izjednačeni. Prema rezultatima Egzit pola koje je objavila POP TV, Danilo Tuerk dobio je 25,6 posto glasova, a Mitja Gaspari 24,4 posto glasova.

Anketu koju je nakon zatvaranja birališta u 19:00 sati, objavila Javna televizija RTV Slovenija, Alojz Peterle je dobio 27,44 posto glasova, Mitja Gaspari 25,63 posto, a Danilo Tuerk 24,52 posto, dok je kandidat ultranacionalist Zmago Jelinčič osvojio iznenađujuće visokih 18,4 posto.

Za ulazak u drugi krug izborio se Peterle, dok će konačni rezultati pokazati koji će se od dvojice kandidata ljevice ogledati u drugom krugu. Današnji izbori bili su karakteristični i po neočekivano niskom sudjelovanju birača.

Objava službenih rezultata očekuje u nedjelju kasno navečer.


Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika