22.10.2007. / 09:01

Autor: Marko Biočina

BRANITELJI

Pronađen model za objavu imena s Registra branitelja

Nadležna ministrica Jadranka Kosor još je jednom ponovila kako ona osobno podržava objavljivanje Registra, ali kako je to u ovom trenutku nemoguće

Kada to nije htjela učiniti država, čini se da su udruge branitelja pronašle model kako objaviti imena ljudi koji se nalaze u Registru hrvatskih branitelja, bez da se prekrše odredbe Zakona o tajnosti osobnih podataka.

Pero Lovrić, član Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja smatra da se to može učiniti tako da se objavi sastav ratnih postrojbi. Prema tom prijedlogu prvo bi se objavio broj članova ratnih postrojbi, a zatim i njihova imena.

„To bi bio pravedan način da se stišaju strasti, ali i da prestane sramotno špekuliranje brojem branitelja. Prijedlog nije idealan, ali omogućava da se uvede reda u s ustav“, smatra Lovrić.

S tim se slaže i Đuro Dečak predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga koji kaže kako je braniteljima objava Registra bitna „jer se oni nemaju čega sramiti“, te kako je to također i legitimno traženje poreznih obveznika. Dečak smatra kako je dovoljno iz registra izvući imena, bez JMBG-a i objaviti ih.

Takav je stav nedavno u razgovoru za Nacional.hr ponudio i SDP-ov koordinator za braniteljska pitanja Ante Kotromanović

Činjenicu da mnogi na listi imaju ista imena i prezimena, što je razlog zbog kojega je Ministarstvo do sada odbijalo objaviti imena s Registra, Dečak je okarakterizirao kao preuveličavanje problema, jer se radi tek o nekoliko tisuća ljudi.

Nadležna ministrica Jadranka Kosor još je jednom ponovila kako ona osobno podržava objavljivanje Registra, ali kako je to u ovom trenutku nemoguće.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika