23.10.2007. / 08:00

Autor: Martina Čizmić

Prvi testovi inteligencije nastali su u Francuskoj, a osmislio ih je Alfred Binet. On je pokušao otkriti način kako bi prepoznao "normalnu" djecu od djece koja imaju poteškoća sa učenjem. Kasnije je te testove razradio Amerikanac Lewis Terman i nastao je Stanford-Binetov test inteligencije.

Kvocijent inteligencije kontroverzan je jer navodno mjeri koliko ste inteligentni u odnosu na ostatak populacije. Mnogi krivo tumače rezultate testova inteligencije. Rezultat od 100 kvocjentnih bodova je prosjek. Viši rezultat znači da ste inteligentniji od većine populacije, a niži da ste manje inteligentni.

Pretpostavlja se da oko pola populacije postiže rezultate između 90 i 110 na standardnom testu. Oni koji postignu više od 130 smatraju se veoma inteligentnim i njih je samo oko dva posto u cijeloj populaciji. Isto tako oni koji postignu manje od 70 smatraju se izrazito nisko inteligentnim.

Inteligencija ovisi o nekoliko faktora. Na nju mogu utjecati okolina, društvena pozadina i genetika. Iako znamo da inteligenciju ne možemo izmjeriti sa 100 postotnom sigurnošću, na rezultat možemo utjecati na veoma jednostavan način. Ovo su samo neki od njih.

Nahranite mozak

Naši mozgovi oslanjaju se na masne kiseline kako bi mogli raditi, pogotovo masnoće koje se mogu naći u masnijim ribama i ribljem ulju. Ako ne dobivamo dovoljno tih masnoća, mozak počinje trošiti zalihe. Ukoliko ne dobije potrebne masnoće duže vrijeme, mozak može čak i "blokirati". Teško se koncentriramo, gubimo pamćenje i počinjemo nesuvislo govoriti. Raznovrsna prehrana bogata svježim voćem i povrćem i redovita tjelovježba pomoći će nam održati mozak u dobroj formi.

Opustite se uz glazbu

Psihologinja Frances Rauscher i njene kolege prije više od 10 godina otkrili su da slušanje Mozarta poboljšava živčanu aktivnost u mozgu i povećava mentalne sposobnosti. Drugi istraživači su dokazali da djeca koja su pohađala glazbene satove imaju nekoliko bodova viši kvocjent inteligencije od djece koja nisu. Ako ništa drugo, glazba vam može pomoći da se opustite i rješite stresa. Osjećati ćete se bolje i vaš mozak će raditi efikasnije.

Vježbajte svoj um

Ukoliko svakodnevno vježbate svoj um na prirodan način ćete povećati vašu sposobnost obrade informacija. Na primjer, kvizovi, zagonetke, križaljke, čak i bingo može održati vaše mentalne sposobnosti na zadovoljavajućoj razini. Neke studije pokazale su da mentalne vježbe mogu povećati kvocjent inteligencije do osam posto.

Naspavajte se

Dovoljno sna je veoma važno za funkcioniranje mozga. Nitko ne može normalno funkcionirati ukoliko mu nedostaje sna, čak i ako se radi o svega nekoliko sati. Spavanje omogućava mozgu da preradi informacije, riješi probleme i počisti nered koji je ostao iza svih onih naizgled nevažnih misli koje tijekom dana imamo. Kažu da je ruski kemičar Dmitri Mendeev sanjao odgovor na periodičku tablicu elemenata nakon što je proveo sate rješavajući isti problem tijekom dana.

Razmišljajte pozitivnoVaš mozak sluša poruke koje mu dajete i provodi aktivnosti. Ako stalno ponavljate da niste sposobni, umorni ste, nervozni, strašljivi, nećete proći taj ispit ili dobiti neki posao vaš će se mozak isto tako i ponašati. Slati će signale vašem tijelu koje će se ponašati nervozno, strašljivo, umorno. Zamslite samo što biste postigli kada biste cijelo vrijeme razmišljali pozitivno.

Vezane vijesti

Stres smanjuje mozak

Stres smanjuje mozak

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika