22.10.2007. / 16:10

Autor: Katarina Zorić

SLUČAJ MAESTRO

Proširena istraga u slučaju Maestro zbog zemljišta u Poreču

Troje osumnjičenih USKOK tereti za navodne malverzacije s prodajom zemljišta na lokaciji Facinka u Poreču.

Zbog sumnje u nezakonitosti oko prodaje zemljišta u Poreču, proširena je istraga protiv troje osumnjičenih u aferi Maestro, bivšeg djelatnika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Igora Petlevskog, odvjetnice iz Buja Asje Piplović i njenog zagrebačkog suradnika Mladena Jandričeka, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Odluku o proširenju istrage, a na prijedlog USKOK-a, donio je istražni sudac Boris Ivančić, nakon što je saslušao troje osumnjičenih, javlja Hina.
Svi su odbacili krivnju, a jedino je odvjetnica Piplović u dvosatnom iskazu iznijela obranu.
USKOK ih tereti za navodne malverzacije s prodajom zemljišta na lokaciji Facinka u Poreču.

Podsjetimo, Fond za privatizaciju raspisao je natječaj na koji su se javili Grad Poreč, poduzeće Tim 90 i još dvije tvrtke. Tvrtka Tim 80 dala je najbolju ponudu za zemljište na kojem bi se, među ostalim, trebala graditi i sportska dvorana za Svjetsko prvenstvo u rukometu. No, nakon brojnih pritisaka zemljište je vraćeno Gradu Poreču.Proširenje istrage protiv ranije osumnjičene trojke USKOK je zatražio zbog novih sumnji da su zlouporabili položaj i neovlašteno odavali poslovnu tajnu do koje su došli na nezakonit način. Petlevskog se sumnjiči da je odao pojedinosti natječaja o prodaji zemljišta.

Istraga u slučaju Maestro počela je sredinom lipnja ove godine kada su, uz Petlevskog, odvjetnicu Piplović i Jandričeka, uhićena i trojica bivših potpredsjednika HFP-a, Josip Matanović, Robert Peša i Ivan Gotovac te zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder. Za korupciju i mito osumnjičen je i poduzetnik iz BiH Svjetlan Stanić, no on je za sada nedostupan hrvatskim vlastima, pa je za njim raspisana tjeralica.
Matanović je osumnjičen i za korupciju u Osječkoj pivovari, a istraga je do sada proširena i protiv Peše, Petlevskog te dvojice novih osumnjičenika - Mane Medića, poduzetnika iz Osijeka i izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, i Darka Mrkonjića, višeg savjetnika u Sektoru prodaje nekretnina HFP-a.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika