22.10.2007. / 18:16

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

Poznate zvijezde umiru ranije

Znanstvenici su istraživali podatke glazbenika koji su se dosad pokazali najuspješnijima po prodaji svojih pjesam

Znanstveno istraživanje smrtnosti popularnih glazbenika objavljeno u časopisu "Medizinische Wochenschrift" u Muenchenu pokazalo je da oni koji su uvijek mladi, oni umiru ranije.

Istraživana je stopa smrtnosti 1.064 najpopularnijih glazbenika na svijetu, te je ustanovljeno da je smrtnost među njima triput veća nego kod njihove publike.

Znanstvenici su istraživali podatke glazbenika koji su se dosad pokazali najuspješnijima po prodaji svojih pjesama. Oni među njima koji su već umrli, umrli su vrlo mladi, zaključak je istraživačkog tima.

Pop zvijezde u Americi umiru u prosjeku u dobi od 42 godine, u Europi čak s 32 godine. Zaključak istraživanja je da je smrtnost zvijezda najveća na početku karijere.

"Živi brzo, umri mlad", geslo je koje zaista vrijedi. Čak 31 posto smrtnih slučajeva među zvijezdama uvjetovano je uzimanjem droge, 20 posto bolešću raka u ranoj dobi, 16 posto nesrećama a devet posto samoubojstvom ili nasiljem.

Ipak, životni vijek europskih glazbenika približava se vijeku prosječnog građanina, ali ukoliko uspiju dulje vrijeme izdržati u anonimnosti.

Dok su europski glazbenici izloženi većoj opasnosti od droga i alkohola, američkim zvijezdama sve više prijeti opasnost od kroničnih bolesti.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika