23.10.2007. / 09:04

Autor: Nina Tomljanović

SAD

Jug Kalifornije u plamenu, uništeno više od 800 kuća

U Nacionalnoj šumi San Bernardino, istočno od Los Angelesa, u planinskom izletištu Lake Arrowhead u samo dva požara izgorjele su 133 kuće i vikendice

Najmanje jedna osoba je poginula, a deseci su ozlijeđeni u nizu šumskih požara koji se šire priobaljem Kalifornije od San Diega do Malibua. Uništeno je više od 800 kuća i poslovnih objekata, a tisućama kuća prijeti vatrena stihija koja se širi na području od 1.350 četvornih kilometara.

Ipak, najteže je pogođen sjeverni dio San Diega, gdje je evakuirano 250.000 stanovnika a požar je uništio više od 500 kuća i 100 poslovnih objekata, i poharao područje od 60 hektara.

U Nacionalnoj šumi San Bernardino, istočno od Los Angelesa, u planinskom izletištu Lake Arrowhead u samo dva požara izgorjele su 133 kuće i vikendice.

Najmanje 14 šumskih požara gori u južnoj Kaliforniji, a broj evakuiranih stanovnika gotovo je 300.000, rekla je Patti Roberts, glasnogovornica ureda za hitna stanja guvernera Arnolda Schwarzeneggera, koji je proglasio izvanredno stanje u sedam okruga.

Iz hitne službe 911 u okrugu San Diega upućeno je više od 200.000 poziva stanovnicima za evakuaciju, rekla je Roberts.

Sinoć se oko 10.000 stanovnika okupilo na stadionu NFL momčadi San Diego Chargersa, gdje je u tišini pratilo televizijske vijesti. Veliki broj ljudi okupio se na parkiralištu s kućnim ljubimcima, kojima nije bio dopušten ulaz na stadion.

Vatrogasci, koji su puno vremena izgubili uvjeravajući tvrdoglave stanovnika da se evakuiraju, bili su gotovo nemoćni pred požarima koji su se širili na sušom pogođenom području, nošeni vjetrom brzine i do 110 km/h.

Pacijenti iz bolnica i štićenici domova za stare i nemoćne u okolici San Diega evakuirani su školskim autobusima i ambulantnim vozilima. U okrugu Orange evakuirano je 1.049 zatvorenika iz tamošnjeg zatvora.

U gašenju sudjeluju tisuće vatrogasaca, uz pomoć protupožarnih helikoptera i zrakoplova, a deseci su ih ozlijeđeni. Najmanje četiri vatrgasca su smještena u bolnice od kojih su trojica u kritičnom stanju. Kalifornijska vatrogasna služba zatražila je pomoć iz drugih američkih saveznih država.

Vezane vijesti

Kalifornija u studenom održava referendum o smrtnoj kazni

Kalifornija u studenom održava referendum o smrtnoj kazni

Kalifornija će u studenom na referendumu glasati o prijedlogu zakona o ukidanju smrtne kazne koja bi se zamijenila doživotnom kaznom bez mogućnosti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika