23.10.2007. / 13:32

Autor: Nina Tomljanović

BEČ

Počelo suđenje generalu Zagorcu

Tročlano Žalbeno vijeće Visokog zemaljskog suda počelo je danas u Beču ročište na kojem bi trebalo donijeti odluku o mogućem izručenju umirovljenog generala Vladimira Zagorca, kojeg Hrvatska traži zbog zlouporabe položaja i optužuje ga da je oštetio državu za pet milijuna američkih dolara.

Na ročište Zagorec je došao u pratnji svog novog austrijskog odvjetnika Guenthera Gahleitnera. Tročlanim sudbenim vijećem Visokog zemaljskog suda u Beču predsjedava Leopold Veigl.

Nakon što je prvostupanjski sud u Beču krajem srpnja prihvatio zahtjev Hrvatske i odobrio izručenje, Zagorčevi austrijski odvjetnici uložili su žalbu na tu odluku o kojoj je trebala odlučivati drgustupanjska instanca Visokog zemaljskog suda prije 14 dana, ali je ročište, na zamolbu obrane zbog Zagorčeve bolesti, bilo odgođeno i zakazano za danas.

Potvrdi li drugostupanjska instanca Visokog zemaljskog suda odluku Zemaljskog suda, obrana će uložiti žalbu Vrhovnom sudu za povredu ljudskih prava, najavio je Zagorčev novi, treći po redu, austrijski odvjetnik Gahleitner.

Dok sud u Beču odlučuje o Zagorčevom izručenju, Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić danas bi trebao početi ispitivati svjedoke u slučaju pokušaja ometanja istrage protiv umirovljenoga generala Vladimira Zagorca.

35-godišnjoj Susanne di Mauro Bunjevac osumnjičenoj za pokušaj ometanja istrage protiv Zagorca, određen je 15. listopada jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke. Državno odvjetništvo sumnjiči Bunjevac za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja.

Vezane vijesti

SAD izručile BiH osumnjičenog za genocid u Srebrenici

SAD izručile BiH osumnjičenog za genocid u Srebrenici

Američke vlasti u četvrtak su izručile Bosni i Hercegovini Dejana Radojkovića, ratnog pripadnika policije bosanskih Srba kojega se sumnjiči da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika