23.10.2007. / 12:08

Autor: Nina Tomljanović

ITALIJA

Uhićeno pet osoba osumnjičenih za terorizam

Privedene osobe su navodno pripremale napade ne institucionalna sjedišta regije Umbrije u Perugi, a pripisuju im se i neki već izvršeni akti ugrožavanja tih institucija ili njenih predstavnika

Talijanske specijalne snage sigurnosti, protuteroristička postrojba karabinjera ROS, uhitile su pet osoba od kojih su svi talijanski građani i članovi militantne anarhističke grupe za koju se vjeruje da je dio šire skupine koja šalje pisma bombe visokim dužnosnicima Europske unije. Prema priopćenju policije, uhićeni pripadaju skupini posvećenoj "terorizmu i subverziji demokratskog poretka".

Skupina je aktivna od 2003. godine te je preuzela odgovornost za slanje pisama bombi premijeru Romanu Prodiju, zatim predsjedniku Europske komisije, predsjedniku Europske središnje banke i drugim institucijama Europske unije.

Privedene osobe su navodno pripremale napade ne institucionalna sjedišta regije Umbrije u Perugi, a pripisuju im se i neki već izvršeni akti ugrožavanja tih institucija ili njenih predstavnika. Primjerice, proteklih mjeseci je upućena prijetnja napadom na predsjednicu regije Umbrije, Mariju Ritu Lorenzetti, kojoj je poslana poštanska omotnica s metkom i prijetećim pismom.

Italija ima dugogodišnju povijest domaćeg političkog nasilja koji je doživio vrhunac 70-ih godina prošlog stoljeća kada su ekstremno lijeve i desne skupine izvodile bombaške napade i politička ubojstva.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika