23.10.2007. / 15:57

Autor: Martina Čizmić

SLUČAJ ZAGOREC

Sud u Beču odobrio izručenje Zagorca Hrvatskoj

Sudac Veigl u obrazloženju odluke naveo je da se sumnje u počinjenje djela ne mogu odbaciti. Rekao je da Zagorca treba izručiti kako bi mogao dokazati svoju nevinost kod kuće.

Žalbeno vijeće bečkog Visoko zemaljskog suda na čelu sa sucem Leopoldom Veiglom odlučilo je umirovljenog generala Zagorca izručiti Hrvatskoj.

Vijeće nije prihvatilo žalbu koju je Zagorec podnio na odluku Visokog zemaljskog suda. Sudac Veigl u obrazloženju odluke naveo je da se sumnje u počinjenje djela ne mogu odbaciti. Rekao je da Zagorca treba izručiti kako bi mogao dokazati svoju nevinost kod kuće.

Nakon presude, Zagorčeva obrana najavila je tužbu na tu odluku. Žalbu će razmatrati Vrhovni sud Austrije. Zbog toga bi izručenje generala Zagorca moglo biti odgođeno za dva do tri mjeseca.

Zagorec se na ročištu pojavio u pratnji svog austrijskog odvjetnika Günthera Gahleitnera. Prvostupanjski sud u Beču krajem srpnja prihvatilo je zahtjev Hrvatske i odobrilo izručenje. Zagorčevi odvjetnici žalili su se na tu odluku pa je sud za danas zakazao ročište.

Odvjetnik Gahleitner najavio je da će potvrdi li i drugostupanjska razina Visokog zemaljskog suda odluku Zemaljskog suda, podnijeti žalbu Vrhovnom sudu zbog povrede ljudskih prava.

General Zagorec na temelju je međunarodne tjeralice uhićen u Beču prije sedam mjeseci. Sumnjiči ga se za zlouporabu položaja i ovlasti. Hrvatska ga optužuje da je 2000. godine, odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane ukrao dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo za pet milijuna američkih dolara.

Zagorec je tada, nakon saslušanja na Zemaljskom sudu u Beču, pušten iz pritvora uz jamčevinu od milijun eura i protivi se izručenju u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, premješten je iz zagrebačkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika