23.10.2007. / 15:58

Autor: Katarina Zorić

MODERNO UČENJE

Interaktivna predavanja za srednju školu dostupna na internetu

Učenicima će na raspolaganju isprva biti besplatno interaktivno on-line školsko gradivo iz matematike, fizike i biologije, a kasnije i iz drugih nastavnih predmeta.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) predstavilo je danas nove on-line oblike učenja za učenike srednjih škola, javlja Hina.

"Interaktivnost, animirani i video prikazi školskog gradiva omogućuju učenicima brže shvaćanje i usvajanje gradiva jer tim sadržajima mogu pristupiti kad im najbolje odgovara i koliko god to puta žele", rekao je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na predstavljanju "e-sadržaja" u hrvatskoj Vladi, ističući važnost novih načina učenja.

Učenicima će na raspolaganju isprva biti besplatno interaktivno on-line školsko gradivo iz matematike, fizike i biologije, a kasnije i iz drugih nastavnih predmeta.

Kako funkcionira pametna (interaktivna) ploča, koja radi uz pomoć računala i projektora i koja će vremenom djelomično zamijeniti zelenu, školsku ploču, objasnio je profesor informatike Siniša Živković.

Na primjeru kvadratne jednadžbe i izradbe grafikona prikazao je prednosti takvog multimedijalnog sustava, dok je za staru ploču rekao da pred interaktivnom ima samo jednu prednost - nikad se ne kvari. Dosad je nabavljeno 300 pametnih (interaktivnih) ploča.

Akademik Leo Budin istaknuo je da su digitalni nastavni sadržaji, koji će se uskoro početi primjenjivati, temelj obrazovne i istraživačke e-infrastrukture.

"Imamo tehnologiju, sve škole u Hrvatskoj spojene su na Internet, a sada treba krenuti u sadržajnu komponentu", rekao je Budin, a Slavko Krajcar, član Nacionalnog vijeća za konkurentnost, dodao je kako pritom treba misliti i na kreativnost, u čemu, ustvrdio je, Hrvatska ne stoji loše.

"Želja nam je da učenicima bude dostupno cjelokupno gradivo i da imamo bazu podataka koju mogu koristiti svi učenici i nastavnici", naglasio je ministar Primorac dodajući kako će to biti i iskorak k novoj prepoznatljivosti Hrvatske jer će se, osim u Velikoj Britaniji, Mađarskoj i još nekoliko eurospkih zemalja, novi sustav moći primjeniti na polaganje državne mature još jedino u Hrvatskoj.

Učenici će kod školskih administratora dobiti informatički identitet te će putem lozinki ulaziti na stranice koje će besplatno moći koristiti do kraja srednje škole.

Dio koncepta "e-Sadržaja" su, između ostalih, edukativni i servisni online sadržaji za osnovnu i srednju školu koji se mogu pronaći na web stranicama www.skole.hr, https://lms.carnet.hr, http://ucilica.carnet.hr, te "pametne" školske ploče.

Vezane vijesti

Kontra Primorcu: Nisu Hrvati već Bosanci i Hercegovci starosjedioci na

Kontra Primorcu: Nisu Hrvati već Bosanci i Hercegovci starosjedioci na Balkanu

Nakon što je dr. Dragan Primorac iznio rezultate svog istraživanja prema kojima većina današnjih stanovnika Hrvatske ne vuče gensko podrijetlo od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika