23.10.2007. / 17:15

Autor: Katarina Zorić

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI

Vlada ne smije dopustiti poskupljenja struje i zemnog plina

Vlada treba izraditi preventivne mjere za smirivanje cijena na tržištu naftnih derivata u Hrvatskoj te spriječiti poskupljenje hrane.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatražili su danas da Vlada ne dopusti poskupljenja struje i zemnog plina, te da izradi preventivne mjere za smirivanje cijena na tržištu naftnih derivata u Hrvatskoj.

Od Vlade također traže da poticajima i naknadama obešteti proizvođače hrane prije nego što s još skupljom hranom izađu na tržište. Ako se to ne dogodi, navodi NHS u priopćenju, očekuje nas val poskupljenja, a radnicima i umirovljenicima preostaje jedino traženje povećanja plaća i mirovina.

NHS upozorava da je inflacija viša nego posljednjih nekoliko godina, dijelom zbog poskupljenja hrane, odjeće i obuće, a plaće i mirovine to ne prate svojim rastom.

Najave govore kako prava poskupljenja hrane tek dolaze, iako troškovi za hranu u nas već dostižu 40 posto ukupnih mjesečnih troškova, dok je u zemljama EU to nešto manje od 13 posto. Tu je i početak sezone grijanja te školske i akademske godine.U Vladinim rukama su trošarine i naknade za ceste i auto-ceste, ali i cijena plavog dizela, zbog cijena hrane. Nije dovoljno štititi samo cijenu benzina, naglašava NHS.

Poskupljenje nafte kao pogonskog goriva za kamione, vlakove, autobuse i brodove posebno je opasno za lančani rast cijena, zato mjere moraju biti spremne kako bi djelovale na vrijeme i dok je to moguće, kaže se u priopćenju Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika