23.10.2007. / 20:21

Autor: Martina Čizmić

SAD

Bush: "Potreba za raketnim štitom je stvarna i hitna"

"Najveća prijetnja s kojom se SAD suočava u 21. stoljeću su terorističke mreže i terorističke države opremljene oružjem za masovno uništenje", zaključio je Bush.

Iako je američki ministar obrane Robert Gates najavio mogućnost odgode aktiviranja američkog raketnog štita u Europi, predsjednik Bush u svom je govoru na Nacionalnoj vojnoj akademiji u Washnigtonu naglasio da postoji "stvarna i hitna" potreba za izgradnju sustava proturaketne obrane u Europi.

Pozivajući se na obavještajne procjene, upozorio je da bi Iran do 2015. mogao raspolagati sa interkontinentalnim balističkim projektilima koji mogu doseći Europu i SAD. Istaknuo je kako planirani sustav nije predviđen za zaustavljanje ruskih projektila, već onih s Bliskog istoka.

"Rusija nije naš neprijatelj", istaknuo je Bush. Kritizirao je Kongres koji je uskratio stotine milijuna dolara za razvoj sustava zaštite od projektila. "Najveća prijetnja s kojom se SAD suočava u 21. stoljeću su terorističke mreže i terorističke države opremljene oružjem za masovno uništenje", zaključio je Bush.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika