24.10.2007. / 09:05

Autor: Katarina Zorić

HRVATSKE POSEBNOSTI

Kulen i medenjaci na na UNESCO-voj listi nematerijalnih dobara

Uz tradicionalne hrvatske proizvode na Svjetskom festivalu nematerijalne kulturne baštine u Japanu bit će predstavljeni i tradicionalni slavonski običaji poput ljelja.

Ministarstvo kulture priprema popis izvornih hrvatskih proizvoda koji će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine u Japanu. Među proizvodima naći će se slavonski kulen i bećarac, paški sir, Sinjska alka, hvarska čipka, zvončari, picokijada, medenjaci i licitarsko srce. Ti domaći, kulturni i gastronomski fenomeni uskoro bi se mogli naći na UNESCO-voj listi nematerijalnih dobara.

Ministar kulture Božo Biškupić smatra da nismo svjesni specifičnosti koje ima samo Hrvatska, a drugi ne.

Uz tradicionalne hrvatske proizvode na Međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine u Japanu bit će predstavljeni i tradicionalni slavonski običaji poput ljelja.

Međunarodni festival nematerijalne kulturne baštine bit će održan 20. veljače iduće godine u Tokiju. Ovaj poznati festival potiče razumijevanje, promociju i prezentaciju nematerijalne kulturne baštine svjetskoj publici, promociju i razumijevanje različitih kultura, promociju japanske nematerijalne baštine, te uspostavljanje i učvršćivanje međunarodne mreže i suradnje na području nematerijalne kulturne baštine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika