24.10.2007. / 09:14

Autor: Martina Čizmić

INSTITUT RUĐER BOŠKOVIĆ

Voda na Vrbanima III zatrovana razrjeđivačem

"Analiza vode pokazala je prisutnost spojeva etilbenzena i ksilena koji se mogu naći i u razrjeđivaču. Kako je analiza vode iz javnog vodovoda pokazala ispravnost, sumnjamo da je cijevi i vodu zagadio izbođač radova jer instalacije nije postavio prema pravilima struke", rekao je biogeokemičar Marijan Ahel.

Službeno priopćenje Instututa Ruđer Bošković navodi da su cijevi u zgradama u zagrebačkom naselju Vrbani III, koje vode do stanova, zagađene razrjeđivačem.

Priopćenje su potpisali biogeokemičar Marijan Ahel i predstojnik Zavoda za istraživanje mora i okoliša Tarzan Legović. Institut je do takvog zaključka došao još početkom rujna nakon što je 13 uzoraka vode iz slavina analizirao i usporedio sa analizom razrjeđivača kupljenog u trgovini.

"Analiza vode pokazala je prisutnost spojeva etilbenzena i ksilena koji se mogu naći i u razrjeđivaču. Kako je analiza vode iz javnog vodovoda pokazala ispravnost, sumnjamo da je cijevi i vodu zagadio izbođač radova jer instalacije nije postavio prema pravilima struke", rekao je biogeokemičar Marijan Ahel. Još se ne zna kojim je građevinskim postupcima razrjeđivač dospio u vodoopskrbnu mrežu zgrada u Vrbanima III.

Institut je tek prekjučer uputio službeni dopis Gradskom poglavarstvu i gradskom koordinatoru za Vrbane III Miru Laci. "Osim dijela pocinčane okomite cijevi koji je izvađen prošle subote iz ulaza Palinovečke 19F i koji je otipao na analizu u Zavod, izvaditi ćemo i dio cijevi ispod parketa u jednom stanu kako bismo otkrili je li u njima žarište zagađenja", rekao je Laco.

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika