24.10.2007. / 11:28

Autor: Martina Čizmić

GRAĐEVINSKI POTHVAT

Selidba 660 tona teške crkve u Njemačkoj

Kamena crkva, teška 660 tona, u potpunosti je podignuta sa svog mjesta i postavljena na veliku platformu na kotačima kako bi ju preselili 12 kilometara dalje na novo mjesto.

Crkva Emmaus koja je sagrađena u selu Heusersdorfu morala je biti preseljena jer je smještena na bogatom nalazištu smeđeg ugljena, pogonskog goriva termoelektrana. Čim crkva bude preseljena, početi će iskapanje ugljena.

Čvrsto povezana drvenim potpornjima, 750 godina stara crkva, zajedno sa zvonikom odvojena je od temelja. Podigli su ju na 1,5 metar visoku platformu na kotačima na kojoj će ju veoma laganim tempom prevesti do sela Borna. Predviđa se da će put od 12 kilometara završiti do kraja mjeseca. Projekt će stajati tri milijuna eura, a financirati će ga rudarska tvrtka Mibrag.

I 59 stanovnika sela također je moralo napustiti svoje domove nakon što su izgubili parnicu protiv Mibraga. Tvrtka Mibrag koja će iskopavati ugljen pristala je premjestiti crkvu, a za uzvrat dobiti će pravo rudarenja kraj Leipziga.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika