24.10.2007. / 12:03

Autor: Martina Čizmić

NEW YORK

Slika sa smetlišta procjenjena na milijun dolara

Njujorčanka Elizabeth Gibson pronašla je prije nekoliko godina među vrećama za smeće sliku koja joj se činila zanimljiva i odlučila ju zadržati.

"Ne znam ništa o suvremenoj umjetnosti, ali sam pomislila kako nije u redu baciti umjetničko djelo", rekla je. Slika koju je pronašla ukradena je prije 20 godina, a pripada meksičkom slikaru Rufinu Tamayu.

Djelo "Tri lika" naslikano je 1970., a 1987. ukradena je paru iz Houstona. Stručnjak Sotheby'sa August Urbie nikada nije prestao tražiti djelo. Voditeljima tv emisije o nestalim remek-djelima predložio je da prikažu fotografiju platna. Dvije godine kasnije, kada je shvatila značaj platna, Elizabeth Gibson je nazvala Uribea. Slika je vraćena vlasniku koji ju je odlučio prodati na aukciji.

Stručnjaci aukcijske kuće Sotheby's procijenili su vrijednost slike na 750 tisuća do milijun dolara. Biti će ponuđena na aukciji 20. studenog, a predviđa se da bi mogla postići i puno višu cijenu. Elizabeth Gibson dobila je 15 tisuća dolara kao nagradu što je pronašla sliku, a nakon prodaje dobiti će i proviziju.

Vezane vijesti

Uskoro nova verzija njujorškog žutog taksija

Uskoro nova verzija njujorškog žutog taksija

Gradonačelnik New Yorka Michael Boomberg u utorak je predstavio novu unaprijeđenu verziju poznatog njujorškog žutog taksija s USB priključcima koji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika