24.10.2007. / 15:16

Autor: Nina Tomljanović

PREDSTAVLJANJE STRANAKA

Jurčić: Ako ne povećamo proizvodnju, možemo reći da smo potrošili svoju budućnost

Premda priznaje da je sadašnja vlada smanjila vanjski dug središnje države, Jurčić je ustvrdio da je država istodobno počela s intenzivnim zaduživanjem na domaćem tržištu. Pa, je, smatra, ukupan dug središnje države, s 34,7 milijardi 2003., do 2007. porastao na 59,7 milijardi kuna

Ljubo Jurčić, SDP-ov premijerski kandidat kazao je da je ulaganje u prerađivačku industriju, rasterećenje poduzetnika i ciljano obrazovanje pretpostavka bez kojih je nemoguć gospodarski razvoj Hrvatske.

SDP-ov premijerski kandidat kazao je to danas na Sljemenu gdje je predstavio industrijsku politiku stranke. Prema njemu postojeće stanje hrvatskog gospodarstva karakterizira brži rast potrošnje od proizvodnje, rast vanjskotrgovinskog deficita, vanjskog duga i zaduženosti građana te niska efikasnost i nepovoljna struktura investicija.

Premda priznaje da je sadašnja vlada smanjila vanjski dug središnje države, Jurčić je ustvrdio da je država istodobno počela s intenzivnim zaduživanjem na domaćem tržištu. Pa, je, smatra, ukupan dug središnje države, s 34,7 milijardi 2003., do 2007. porastao na 59,7 milijardi kuna. "Istodobno je udvostručena i zaduženost stanovništva pa već sada, ako ne povećamo proizvodnju, možemo reći da smo potrošili svoju budućnost", rekao je Jurčić.

SDP da bi osigurao razvoj i povećanje životnog standarda, namjerava usmjeravati investicije u proizvodne djelatnosti, i to u gospodarske grane s visokom dodanom vrijednošću.

Između ostalog, Jurčić je naveo i uvođenje poreza na kapitalnu dobit, poreza na reinvestiranu dobit, a kao socijalnu mjeru naveo je ukidanje administrativne pristojbe u zdravstvu, također na temelju poreza na dobit.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika