25.10.2007. / 08:41

Autor: Nina Tomljanović

LISTA NAJZDRAVIJIH ZEMALJA

Najzdravije zemlje svijeta

Japancima jedini problem predstavlja glad i želja za masnom i brzom hranom koja dolazi sa zapada što znatno povećava broj dijabetičara u zemlji

Informacije o zdravstvenim problemima se u medijima najčešće pojavljuju kada je riječ o širenju epidemije ili kada se želi pažnja usmjeriti na lošu zdravstvenu brigu u određenim dijelovima svijeta. Ipak postoje pojedine zemlje koje se mogu pohvaliti odličnim zdravstvenim sustavom. Američki časopis Foreign Policy sastavio je listu najzdravijih zemalja na svijetu.

Japan
Ono što je za Japance značajno je to da ih krasi duboka starost i dugovječnost. Tome u prilog idu rezultati istraživanja koja su pokazala da Japanke u prosjeku žive 86 godina, a Japanci u dožive 79. godinu života. Tajna njihove dugovječnosti leži u dijetama i redovnim fizičkim aktivnostima kojim se Japanci služe. Ishrana bogata ribom i rižom smanjila je stanovništvu rizik od kancerogenih oboljenja. Brojni projekti koje je vlada podržavala, a kojima je osnovni cilj potakuti stanovništvo na veću fizičku aktivnost, doprinijeli su zdravom životu i dugovječnosti Japanaca.

Japancima jedini problem predstavlja glad i želja za masnom i brzom hranom koja dolazi sa zapada što znatno povećava broj dijabetičara u zemlji. Trenutni broj oboljelih od dijabetesa u Japanu iznosi 7 milijuna, a stručnjaci tvrde da je širenje dijabetesa u Aziji brže nego na bilo kojem drugom području.

Francuska
Činjenica kojom se Francuzi mogu pohvaliti i biti sretni je to da imaju najmanji broj srčanih bolesnika na svijetu. Uzmimo u obzir da najviše ljudi u svijetu umire baš od srčanih oboljenja. Tajna ''francuskog zdravlja'' leži u načinu ishrane te u svakodnevnoj čaši vina koju Francuzi obavezno konzumiraju. Iako Francuzi vole ukusnu, masnu i kaloričnu hranu, stručnjaci tvrde da je način na koji je konzumiraju ključan u održavanju dobrog zdravlja. Naime, Francuzi uživaju u svojim obrocima jedući dugo i polako što ima za posljedicu unos manje količine hrane i bolju preradu namirnica.

Problem je sličan kao i u drugim državama. Naime, brzina modernog života prisiljava Francuze da sve više napuštaju svoje navike tokom objeda i da brže i nezdravije jedu što sa sobom nosi brojne zdravstvene probleme.

Island
Najmanji broj smrti djece mlađe od pet godina bilježi se na Islandu. Tajna je u tome što zdravstveni sustav u toj državi porodiljama pruža bolji tretman prije i poslije rođenja djeteta što ujedno i smanjuje mogućnost komplikacija. Vlada Islanda osigurava zdravstvenu i novčanu podršku trudnicama, pa to objašnjava podatak zašto baš ova zemlja, prema podacima UN-a, ima najvišu stopu nataliteta u Europi.

Problem u ovoj državi je to da su stanovnici Islanda ''ludi za šečerom'', a ta opsesija iz dana u dan povećava broj korpulentnih Islanđana.

Švedska
Za Švedsku je poznato da ima najveći broj pacijenata koji su se uspjeli izliječiti od raka te nastaviti sa svojim životom.
Tajna dobrog zdravlja Šveđana leži u stalnoj podršci vlade zdravstvenom sustavu. Naime, vlada svake godine 14 posto godišnjeg budžeta izdvaja samo za zdravstvo. Time vlada pokriva skoro 85 posto svih medicinskih troškova u zemlji, a stanovnici Švedske dobivaju najbolju zdravstvenu njegu u Europi.

Jedini problem švedskog zdravstvenog sustava je dugo čekanje na preglede i operacije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika