24.10.2007. / 18:30

Autor: Nina Tomljanović

PELJEŠKI MOST

BiH se i dalje protivi izgradnji mosta kopno-Pelješac

U priopćenju ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića piše da "jednostrana odluka Republike Hrvatske o izgradnji mosta kopno-Pelješac dodatno komplicira problem granice na moru između dviju država"

Dok premijer Ivo Sanader otvara početak gradnje mosta kopno-Pelješac, razvoj događaja pozorno prati predsjedništvo BiH.  Ono smatra da odluka Hrvatske o njegovoj izgradnji ne pridonosi dobrim odnosima između dviju država, priopćeno je danas iz ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

U priopćenju ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića piše da "jednostrana odluka Republike Hrvatske o izgradnji mosta kopno-Pelješac dodatno komplicira problem granice na moru između dviju država".

"BiH se ne protivi tome da Hrvatska povezuje svoj teritorij no to se ne može raditi na način koji krši prava i interese BiH", piše u Silajdžićevu priopćenju.

Podsjećajući da je hrvatska strana nedavno ponovno izravno informirana da se BiH protivi izgradnji mosta dok se ne riješi pitanje granice na moru, Silajdžić upozorava da u novonastaloj situaciji BiH zadržava pravo pokretanja spora pred nekim od međunarodnih sudova ili arbitražnih tijela.

"Republika Hrvatska je od samog početka svjesna stava BiH i mogućih rizika kojima se izlaže jednostranim potezima", piše u priopćenju.

Na kraju priopćenja se navodi da predsjedništvo BiH pridaje najveće značenje ovom problemu te će o konkretnim potezima, "redovitim ili izvanrednim, ovisno o potrebi", odlučivati na sljedećim sjednicama".

Vezane vijesti

Odluka o granici do 2015.

Odluka o granici do 2015.

Pravorijek arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, s obzirom na prošlog tjedna postavljene rokove objema stranama i uobičajenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika