25.10.2007. / 11:08

Autor: Nina Tomljanović

DEN HAAG

Markač i Čermak stigli u Haag

Prije 14 dana sud je sazvao ročište te naredio da se generali Markači Čermak vrate u haški pritvor kako bi prisustvovali redovnoj statusnoj konferenciji u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač"

Generali Mladen Markač i Ivan Čermak danas su doputovali iz Hrvatske u Nizozemsku. Stigli su u pratnji svojih odvjetnika Stevena Kaya i Tomislava Kuzmanovića, te će pred Haškim sudom prisustvovali redovnoj statusnoj konferenciji u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač". Prema pravilima Haaškoga suda, statusne konferencije se održavaju svakih 120 dana te se na njima razmatra u kojoj je fazi postupak.

Prije 14 dana sud je sazvao ročište te naredio da se generali Markači Čermak vrate u haški pritvor kako bi prisustvovali tom ročištu. General Ante Gotovina u haškom je pritvoru i još čeka na odluku o svom zahtjevu za puštanjem na privremenu slobodu do početka suđenja.

Generali Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za zločine počinjene tijekom operacije Oluja. Suđenje bi trebalo početi 2008. koja je u izlaznoj strategiji Haškog suda označena kao posljednja godina za održavanje prvostupanjskih suđenja.

Pred raspravnim je vijećem više neriješenih pitanja i ono mora donijeti odluku, osim o zahtjevu generala Gotovine za puštanjem na privremenu slobodu, i odluku o tome je li njegov branitelj Gregory Kehoe u sukobu interesa zbog toga što je kao haški tužitelj, kako tvrde obrane druge dvojice generala, radio na istrazi Oluje.

Mladena Markača bi uz njegova glavnog branitelja Gorana Mikuličića, trebao predstavljati i novi branitelj američki odvjetnik Tomislav Kuzmanović, nakon što je Haški sud zbog sukoba interesa isključio odvjetnika Miroslava Šeparovića.

Čermaka, koji je također ostao bez svojih odvjetnika, trebao bi predstavljati novi branitelj Britanac Steven Kay. Čermak je kao drugog branitelja uzeo također britanskog odvjetnika Andrewa Cayleya, no on je sporan za haško tužiteljstvo jer je njegova supruga zaposlena u tužiteljstvu. Cayley je ranije također radio kao haški tužitelj, među ostalim, u predmetu "Blaškić".

Posljednja statusna konferencija u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" održana je 6. srpnja ove godine.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika