25.10.2007. / 15:43

Autor: Martina Čizmić

ISTRAGA O KORNATSKOJ TRAGEDIJI

Stručna skupina nastavlja s istragom bez uvida u sudske spise

Skupina nije imala zadaću voditi paralelnu istragu niti je njezina uloga raditi ono što radi sud.

Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić rekao je da od Povjerenstva za kornatsku tragediju nije dobio nikakav uvid u sudski spis. Isto je potvrdila i glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin. Sudac Ivić rekao je kako nikoga od članova Povjerenstva ne namjerava pozvati kao moguće vještake. Odluku o mogućim vještacima donijeti će tek kad završi saslušanje svih svjedoka na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun rekao je kako je uloga Povjerenstva pogrešno shvaćena. Prema Zakonu o kaznenom postupku ono nema pravo uvida u sudski spis. Skupina nije imala zadaću voditi paralelnu istragu niti je njezina uloga raditi ono što radi sud. "Ministar je skupinu osnovao isključivo da bi se provjerio način postupanja djelatnika i svih službi koje su uključene u tom slučaju, kako bi se stekle pouke za budućnost. Dakle, provjeriti je li bilo propusta u radu svih uključenih tijela", rekao je Mehun.

Voditelj interdisciplinarne stručne radne skupine za razrješenje okolnosti požara i stradavanja vatrogasaca na Kornatu Branko Smrekar rekao je da će skupina nastaviti s radom. "Skupina radi velikom predanošću svih svojih članova. Svekolika pomoć skupini pruža se i u organizaciji njena rada", rekao je Smrekar. Uzeli su uzorke biljnog pokrova i proveli razna ispitivanja poput mjerenja brzine i smjera strujanja zraka i ostalih elemenata koji su mogli utjecati na tragediju.

"Svjesni smo da će se konačan sud o nesreći moći donijeti tek po završetku istražnih radnji i okončanju sudskog postupka", kaže Smrekar. Najavio je da će u izvješću iznijeti i niz prijedloga koji bi trebali poboljšati sigurnost vatrogasaca u gašenjima požara.

Vezane vijesti

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Iako novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata tek treba biti usvojen, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika