25.10.2007. / 18:54

Autor: Martina Čizmić

VATIKAN

Predstavljena knjiga o templarima

Templari su tijekom stoljeća napadani kao heretici, spaljivani, osuđivani za skrnavljanje križa i oduzeta im je imovina.

U Vatikanu je predstavljena knjiga o crkvenom procesu protiv vitezova templara provedenom prije točno 700 godina.

Knjiga "Processus contra Templarios" u luksuznom je izdanju objavila talijanska nakladnička kuća "Scrinium", a sadrži dokumente iz Vatikanskog tajnog arhiva. Knjiga je uvezana kožnim koricama i objavljena u ograničenoj nakladi od samo 699 primjeraka. Iako je zbog svoje ekskluzivnosti stajala 5400 eura po primjerku razgrabljena je u nekoliko dana.

Ovom knjigom postaju javni svi akti o templarima koji su bili pohranjeni u vatikanskom arhivu. "Namjera Vatinskog tajnog arhiva nije bila da se slavi, a još manje rehabilitira Templarski red. Naša zadaća zaustavlja se na proučavanju povijesne građe", rekao je ravnatelj Arhiva monsinjor Sergio Pagano, predstavljajući knjigu.

Templari su osnovani 1099. godine. Tijekom stoljeća napadani kao heretici, spaljivani, osuđivani za skrnavljanje križa i oduzeta im je imovina. U XIV. stoljeću ih je raspustio papa Klement V.

Vezane vijesti

Vatikan ucjenjuju

Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika