26.10.2007. / 08:58

Autor: Marko Biočina

IZBORI

HSP ispod izbornog praga, Đapić najavio zaoštrenje prema HDZ-u

Đapić je prvo optuživao HDZ i SDP da planiraju veliku koaliciju, da bi zatim rekao kako ne isključuje koaliciju s SDP-om. Birače za sada zbunjuju takve poruke, i ako žele do dobrog izbornog rezultata pravaši će morati promijeniti strategiju.

Rejting HSP-a u posljednjem Pulsovom istraživanju iznosi samo 4,7 posto. Kada bi se izbori održavali danas ta stranka ne bi prešla izborni prag. Nakon što su mjesecima imali potporu sedam posto birača, što preračunato iznosi oko deset saborskih zastupnika, HSP-ovci su u kratkom periodu doživjeli značajan pad rejtinga.

Sve je počelo kada su stranku napustili Tonči Tadić i Miroslav Rožić, usput optuživši predsjednika stranke Đapića za političku trgovinu. Na to se nadovezao prekid suradnje s Glavaševim HDSSB-om u Osijeku i naprasno smjenjivanje Đapića s gradonačelničke pozicije u tome gradu. Đapiću su također jako naštetile optužbe za namještanje previsoke cijene gradnje rukometne dvorane u Osijeku.

Naime, Đapić je godinama tvrdio kako za razliku od HDZ-a i SDP-a HSP nikad nije imao korupcionaških afera. Slučaj dvorane u Osijeku je taj imidž uništio. Na kraju došla je i jaka HDZ-ova kampanja usmjerena protiv pravaša, a sadržana u rečenici „Glas za HSP je glas za SDP“. Jednostavno, HDZ smatra kako treba mobilizirati sve glasače desne orijentacije da glasaju za njih, jer jedino na taj način mogu u utrci s SDP-om dobiti mandat više i prvu priliku za sastavljanje vlade.

Pravaši za sada nisu pronašli adekvatan odgovor na takve napade koji dolaze iz HDZ-a. Sam Đapić u svojim je javnim nastupima bio dosta neuvjerljiv, pa je prvo optuživao HDZ i SDP da planiraju veliku koaliciju, da bi zatim rekao kako ne isključuje koaliciju s SDP-om. Birače za sada zbunjuju takve poruke, i ako žele do dobrog izbornog rezultata pravaši će morati promijeniti strategiju.

„HDZ je žestoko krenuo na nas, ali sada će dobiti adekvatan odgovor: zaoštrit ćemo do maksimuma prema HDZ-u, podsjetiti birače na njegovu nevjerodostojnost i korupcionaške afere. Uvjeren sam da će HSP na izborima osvojiti 12 do 15 mandata“, najavio je Đapić.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika