26.10.2007. / 09:37

Autor: Martina Čizmić

IZBORI

HDZ osvaja Hercegovinu na 126 biračkih mjesta

Na izborima 2003. u BiH je bilo tridesetak biračkih mjesta, a za izbore 2000. tek oko dvadesetak.

Sinoćnja emisija "Otvoreno" na HRT-u imala je za temu sudjelovanje dijaspore na predstojećim parlamentarnim izborima. Povod za raspravu bili su rezultati "Pulsove" ankete prema kojoj dvije trećine hrvatskih građana smatra da bi se dijaspori trebalo ukinuti pravo glasa. Interesantno je što su i građani koji su se izjasnili kao birači HDZ-a podijeljeni po tom pitanju.

Ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da će HDZ od vlasti BiH tražiti otvaranje 126 biračkih mjesta. Na izborima 2003. u BiH je bilo tridesetak biračkih mjesta, a za izbore 2000. tek oko dvadesetak.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović oštro je napao hrvatsku diplomaciju i Ministarstvo vanjskih poslova. Rekao je da oni služe kao servis za političku agitaciju vladajuće stranke. Spomenuo je i sudjelovanje HDZ-ovih dužnosnika na savjetovanjima vezanim uz izbore u organizaciji hrvatskih diplomatskih predstavništava.

Milanović je ponovio kako se protivi sudjelovanju dijaspore na izborima u Hrvatskoj. Iznio je ideju da se zastupanje građana Hrvatske koji žive u inozemstvu uredi kroz maksimalno dva zastupnika. Jednog koji bi zastupao Hrvate iz BiH i drugog koji bi zastupao ostale. Uvjeren je kako će na predstojećim izborima u BiH ponovno biti mnogo nepravilnosti, jer tako veliki broj birača nitko ne može kontrolirati.

Josip Friščić je u ime HSS-a izjavio kako oni neće izaći na izbore u dijaspori. Istaknuo je da će HSS izbornim pobjednikom spmatrati onu stranku koja ostvari većinu zastupnika u izbornim jedinicama u Hrvatskoj.

Đapić je potvrdio da će HSP izaći na izbore i u dijaspori, ali smatra da zastupnici dijaspore neće imati odlučujuću ulogu.

Milanović i Grabar-Kitarović odbacili su navode prema kojima bi HDZ i SDP mogli ući u koaliciju. Milanović je rekao kako je nemoguće da SDP uđe u koaliciju sa strankom čija je vlada bila korumpirana i nesposobna.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika