26.10.2007. / 12:03

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

Otkriće koje bi moglo pomoći u liječenju ovisnosti

Pokusi na štakorima su ovisnicima o amfetaminima pokazali da kada se deaktivira dio kore mozga koji igra važnu ulogu u potrebi za narkoticima, ubrizgavanjem droge koja zaustavlja aktivnost stanica mozga, štakori ne pokazuju znakove ovisnosti

Znanstvenici iz Čilea su otkrili kod štakora dio kore mozga koji igra važnu ulogu u potrebi za narkoticima. Otkriće bi moglo pomoći u liječenju ovisnosti o drogi kao i u ublažavanju nuspojava nekih lijekova.

Pokusi na štakorima su ovisnicima o amfetaminima pokazali da kada se deaktivira određeni dio moždane kore ubrizgavanjem droge koja zaustavlja aktivnost stanica mozga, štakori ne pokazuju znakove ovisnosti. Kada se ponovno aktivira insular cortex štakori opet pokazuju znakove ovisnosti. "To nam pokazuje da taj dio mozga obrađuje informacije o psihološkim stanjima tijela i mogao bi utjecati na ponašanje", kazao je Fernando Torrealba, jedan od znanstvenika.

Znanstvenici kažu kako još puno trebaju naučiti o tom dijelu mozga i da ne znaju kako bi ljudi reagirali prilikom dugotrajnog deaktiviranja cortexa.

Pokusi na štakorima trajali su samo dvadesetak minuta.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika