27.10.2007. / 08:25

Autor: Katarina Zorić

PRAVA DJECE

Političari ne zaboravite na djecu!

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić podsjetila je da djeca nemaju pravo glasa pa ih političari nerijetko zaboravljaju u svojim programima, iako oni čine više od petine hrvatskog stanovništva

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je političare da u svojim predizbornim programima posvete više pozornosti djeci.

Jelavić je naglasila da djeca nemaju pravo glasa pa ih političari nerijetko zaboravljaju u svojim programima, iako oni čine više od petine hrvatskog stanovništva.

Podsjetila je da djeca trpe zbog nasilja - prema podacima MUP-a lani je počinjeno 4.348 kaznenih djela na štetu djece i obitelji, a u prvih devet mjeseci ove godine gotovo 4.000 takvih djela.

Dječja pravobraniteljica istaknula je da su djeca česte žrtve prometa, a u proteklih deset godina na hrvatskim je prometnicama smrtno stradalo 263 djece, dok ih je 17.427 ozlijeđeno. Samo u prvih sedam mjeseci ove godine 14 djece je poginulo, 166 ih je teško, a 924 lakše ozlijeđeno.

Djeca su zakinuta i kada je riječ o pravu na uzdržavanje, o čemu svjedoči podatak da 48,7 posto roditelja ne ispunjava svoju zakonom propisanu obvezu, napominje Jelavić.

Kvalitetno obrazovanje nije dostupnoj svoj djeci, a također su zakinuti i kada je riječ o standardu zdravstvene zaštite, obzirom da na jednog pedijatra dolazi 1.000 djece. Zabrinjavajuća je i činjenica da u većini medija ima malo sadržaja namijenjenih mlađoj publici. O svemu tome političari bi trebali povesti više računa, kako bi se poboljšao položaj djece u društvu, naglasila je pravobraniteljica.

U povodu 18. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, koja se obilježava 20. studenoga, dječja pravobraniteljica pokrenula je izdavanje doplatne poštanske marke kojom se želi skrenuti pozornost na potrebu veće zaštite dječjih prava.

Marka će biti u prodaji od 1. studenoga do 31. prosinca po cijeni od 1,5 kune, a prihod je namijenjen tiskanju slikovnica za slijepu djecu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika