26.10.2007. / 12:39

Autor: Martina Čizmić

IZBORI

HNS krenuo sa svojom predizbornom kampanjom

Vesna Pusić je istaknula da je način na koji dijaspora glasa moguće promijeniti na referendumu na kojem bi se građani izjasnili žele li da dijaspora i dalje bira na isti način ili da se on promijeni.

HNS je predstavljanjem svog programa "HNS-ov četverolist" započeo novu promotivnu kampanju u Zagrebu pod nazivom "Zaokruži i pobijedi".

Na predstavljanju programa Vesna Pusić je izjavila da je za HNS važno da sudjeluju u sastavljanju nove vlade, potpuno drugačije od one koja je na vlasti. Aludiranje na SDP-ovu pobjedu objasnila je činjenicom da su često ankete neprecizne i da tek izbori mogu pokazati koliko je neka stranka dobila glasova birača.

Prokomentirala je i izjavu čelnika SDP-a Zorana Milanovića u kojoj je on predložio da cijela dijaspora ima dva predstavnika u Saboru. Rekla je da je HNS za vrijeme prošle Vlade pokušao promijeniti način na koji dijaspora glasuje. No, za reformu je potrebna dvotrećinska većina u Saboru koju nisu uspjeli dobiti.

Upozorila je na moguće izbijanje institucionalne krize ukoliko glasovi iz dijaspore preokrenu rezultat izbora u Hrvatskoj. Istaknula je da je način na koji glasa dijaspora moguće promijeniti na referendumu na kojem bi se građani izjasnili žele li da dijaspora i dalje bira na isti način ili da se on promijeni.

Osvrnula se na izjavu Josipa Friščića iz HSS-a koji je rekao da bi predsjednik Mesić trebao dati mandat za sastavljanje vlade onoj stranci koja pobjedi u izbornim jedinicam u Hrvatskoj. "Možda bi to trebalo biti tako, ali nije ustavno utemeljeno", rekla je Pusić. Mandat za sastavljanje vlade daje se onoj listi ili koaliciji koja ima ukupnu većinu. Osvrnula se i na zaoštrene odnose između HSP-a i HDZ-a. Ona vjeruje da će HDZ, ukoliko procjene kako im HSP treba u koaliciji nakon izbora, sigurno ponovno pristupiti pregovorima sa tom strankom.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika