26.10.2007. / 12:52

Autor: Nina Tomljanović

GOSPODARSKI PROGRAM SDP-a

Šuker: "SDP-ovci predlažu situaciju bezidejnosti"

Šuker je SDP-ovce optužio da proračunski deficit žele sa sadašnjih 2,6 vratiti na 6,3 posto i time pokrenuti novu eksploziju vanjskoga i unutarnjeg zaduživanja države

"SDP-ovci predlažu daleko goru situaciju od današnje, situaciju bezidejnosti i bez konkretnih pokazatelja jer ne znaju što bi napravili", kazao je ministar financija Ivan Šuker, ocijenivši time gospodarski program SDP-a.

Šuker je objasnio da SDP u svom gospodarskom programu predviđa pokazatelje poput gospodarskog rasta od šest posto, koje je, kaže, ova Vlada već ostvarila. "Mi, međutim, gospodarski rast baziramo na privatnom, a SDP na javnom sektoru", kazao je Šuker. Ustvrdio je i da SDP ukupnu novostvorenu vrijednost namjerava preusmjeriti u proračunske rashode, što će, kaže, totalno eliminirati privatni sektor.

SDP-ovce je optužio i da proračunski deficit žele sa sadašnjih 2,6 vratiti na 6,3 posto i time pokrenuti novu eksploziju vanjskoga i unutarnjeg zaduživanja države.

"Privatizaciju SDP uopće ne spominje, što znači da, ili nemaju koncepta, ili ih je strah zbog onog kako su oni provodili privatizaciju", rekao je Šuker.

Ustvrdio je da su za vrijeme SDP-ove vlasti godišnji proračunski prihodi od privatizacije bili 3,5 milijardi kuna, a da se udio javnog duga u BDP-u pritom nije smanjivao. Rekao je i da SDP umjesto mogućnosti kupnje dionica državnih tvrtki na javnim ponudama biračima nudi uvođenje poreza na kapitalnu dobit. "Svi koji nešto imaju, u njihovim su glavama još uvijek neprijatelji i protivnici države", kazao je Šuker.

Upozorio je da bi novi porez pogodio 1,5 milijuna građana. "Bio bi to porez na sve dodatne izvore prihoda građana, na novac na koji su oni već platili porez", rekao je.

Ustvrdio je i da SDP ne predviđa kvalitetan izvor proračunskih prihoda, te da proračun namjeravaju puniti novim porezima i zaduživanjem. "Javnom sektoru pritom neće ostati ni lipa koju bi plasirao u privatni", ocijenio je Šuker.

Šuker je naglasio da je gospodarski program HDZ-a jasan do u detalje, s preciznim fiskalnim projekcijama.

Na pitanje predviđa li SDP nacionalizaciju, s obzirom da ne govore o privatizaciji, Šuker je kazao kako "s obzirom da rast baziraju na javnom sektoru, tko zna možda predviđaju i taj koncept".

Vezane vijesti

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska je prodala 1,5 milijardi dolara vrijedne obveznice s rokom dospijeća za pet godina, uz prinos od 6,375 posto, javljaju strane novinske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika