26.10.2007. / 14:57

Autor: Katarina Zorić

KORUPCIJA U INSTITUCIJAMA

Sveučilišni profesor: U akademskoj zajednici napreduje se uz pomoć korupcije

Marušić kaže da je akademska zajednica zaštićena od zakona, inspekcije i policije svojim općim ugledom i pisanim ili nepisanim pravilima o akademskoj nezavisnosti

Sveučilišni profesor na zagrebačkom Medicinskom fakultetu Matko Marušić izjavio je Glasu koncila kako je korupcija prisutna u svim segmentima društva uključujući i akademsku zajednicu.

Bez obzira na to što su članovi akademske zajednice učeni, cijenjeni te se znaju uglađeno ponašati i pametno govoriti, korupcija je prisutna i u tom dijelu društva, kaže Marušić.

Razlog tomu je, pojašnjava Marušić, to što je akademska zajednica zaštićena od zakona, inspekcije i policije svojim općim ugledom i pisanim ili nepisanim pravilima o akademskoj nezavisnosti. Kaže da je u hrvatskoj akademskoj zajednici «ishod korupcije nagrada, a ne kazna!»

Navodi i kako se u akademskoj zajednici upravo korupcijom najčešće i napreduje u hijerarhiji i ugledu. Smatra da se stalno «vrte isti moćnici» na sveučilištima, akademijama, institutima i državnim ustanovama, a pogotovo u ministarstvima. Ustvrdio je da su međusobno povezani «najčvršćom mogućom vezom - golemim količinama državnog novca koji odnose u privatne džepove i za svoju osobnu korist».

Profesor Marušić spas vidi u Europskoj uniji. Naime, smatra da će ta zajednica, bez obzira na to koliko je i sama korumpirana i birokratizirana, donijeti neke obveze te manje otvorene korupcije. Zbog svega toga, Marušić se nada brzom ulasku u EU.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika