27.10.2007. / 09:00

Autor: Katarina Zorić

STUDENTSKA ANKETA

Najviše ocjene odnosu nastavnika prema studentima i motivaciji za rad

Anketirani su studenti Bolonjske generacije, prva i druga godina studija , a anketa je pokazala da studenti najlošije procjenjuju izvedbu nastave

U studentskoj tajnoj anketi o kvaliteti rada nastavnika i izvedbe kolegija provedenoj u zimskom i ljetnom semestru 2006./2007. na zagrebačkom Sveučilištu, studenti su najvišu ocjenu dali odnosu nastavnika prema studentima i motivaciji za rad, dok je najlošije procijenjena izvedba nastave.

Kako je danas izvijestio Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Zagrebu, usporedba prosječnih rezultata dobivenih u protekla tri semestra u kojima je anketa provedena, pokazuju da su rezultati stabilni i da su razlike između semestara minimalne.

Rezultati ankete pokazuju da se procjene različitih aspekata izvedbe nastave kreću u rasponu od 3,6 (pitanja se odnose na zanimljivost i dinamičnost nastave, te primjenu suvremenih tehnologija u nastavi) do 4,45 (pitanja koja se odnose na poznavanje sadržaja kolegija od strane nastavnika i redovitost održavanja nastave).

Studenti su nastavniku/nastavnici dali prosječnu "opću ocjenu" 4,1, za odnos prema studentima i motivaciju za rad u prosjeku su dobili 4,35, nešto nižu ocjenu dobila je stručnost nastavnika za područje koje predaje - prosječno 4,25, dok je najlošije procijenjena dimenzija izvedbe nastave - 3,84.

Od svih nastavnika čiji je rad vrednovan anketom, svega 1,5-2,5 posto nastavnika dobilo je prosječnu ocjenu manju od 2,5., a s druge strane 3-5 posto nastavnika u pojedinim aspektima dobilo je prosječnu ocjenu 5.

Preporuka je čelnicima fakulteta da se s nastavnicima čiji su rezultati među 5 posto najlošijih razmotre mogući razlozi koji su doveli do takvih procjena, kao i mogući načini podizanja kvalitete nastave.

Anketirani su studenti Bolonjske generacije, prva i druga godina studija, a redovitu provjeru nastavnog rada zaposlenika organizirao je Odbor za upravljanje kvalitetom uz stručnu podršku Centra za psihodijagnostičke instrumente zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Studentskom anketom u zimskom semestru prikupljeno je 90.855 upitnika, te je vrednovano 1900 nastavnika na pojedinom kolegiju, dok je u ljetnom semestru prikupljeno 79.148 upitnika, a vrjednovano je 2200 nastavnika na pojedinom kolegiju.

Svrha ankete, kako se napominje, nije kontrola rada nastavnika, niti anketa sama za sebe može poboljšati kvalitetu, ali je važan oblik dijagnostike dobrih i loših aspekata nastavnog procesa iz perspektive studenata.

Vezane vijesti

Vlada manipulira studentima

Vlada manipulira studentima

Plenum Filozofskog fakulteta danas je reagirao na izostanak odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, koja je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika