26.10.2007. / 19:15

Autor: Marijana Zrinjski

HAAG

Još nije utvrđen početak suđenja Gotovini, Čermaku i Markaču

Predraspravni sudac Bakone Justice Moloto najavio je da će sudsko vijeće uskoro donijeti odluku o zahtjevu obrane generala Ante Gotovine da do početka suđenja bude na slobodi

Još nije odlučeno kada će početi suđenje generalima Ante Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču. Naime na današnjoj trosatnoj statusnoj konferenciji na Haškom sudu jedina konkretna odluka jest da se generali Čermak i Markač, koji se inače brane sa slobode, sutra vraćaju u Zagreb.

Predraspravni sudac Bakone Justice Moloto najavio je da će sudsko vijeće uskoro donijeti odluku o zahtjevu obrane generala Ante Gotovine da do početka suđenja bude na slobodi.

Trojica generala, optuženih za zločine nad srpskim stanovništvom prije, tijekom i nakon operacije Oluja, susrela su se u sudnici prvi put nakon travnja. Na posljednjoj statusnoj konferenciji, Markač i Čermak sudjelovali su putem video-linka iz Zagreba.

I nakon što su generali Markač i Čermak kompletirali obrane, postoji još niz pretpostavki koje treba ispuniti da bi suđenje počelo. Čermak je za svoje branitelje imenovao Stevena Kaya i Andrewa Cayleyja, koji još nije dobio akreditaciju jer se čeka da se razriješi da li je on u sukobu interesa jer su i on i supruga radili u haškom tužiteljstvu. Novi Markačev odvjetnik koji će se pridružiti Goranu Mikuličiću, Amerikanac hrvatskog podrijetla Tomislav Kuzmanović, uskoro bi trebao dobiti akreditaciju čim iz američke odvjetničke komore stigne potvrda o njegovu dobrom vladanju. Još se čeka rješenje slučaja drugog Gotovininog odvjetnika Grega Kehoea, za kojeg su Markačeva i Čermakova obrana zatražili da se preispita da li se nalazi u sukobu interesa. Novi Čermakov odvjetnik Steven Kay, koji je preuzeo predmet nakon što je ranijima odvjetnicima Čedi Prodanoviću i Jadranki Sloković utvrđen sukob interesa, rekao je da mu za pripremu za suđenje treba oko godinu dana i da bi mogao biti spreman do 1. listopada iduće godine.

Sudac Moloto je dao nalog tužiteljstvu da do kraja mjeseca pripremi izviješće o tome kako je došlo do curenja podataka kada je na HTV-u i u nekim hrvatskim novinama objavljen prošireni popis "sudionika zločinačkog pothvata" koji je u tom trenutku bio tajan.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika