27.10.2007. / 09:17

Autor: Martina Čizmić

SAD - RUSIJA

SAD: "Raketni štit nema veze sa Kubanskom krizom"

Izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojoj je komentirao da ga pitanje američkog raketnog štita u Poljskoj i Češkoj podsjeća na kubansku nuklearnu krizu 1962. godine, SAD su nazvale neumjesnom.

"Postoje vrlo jasne povijesne razlike naših planova postavljanja proturaketnog sustava za zaštitu protiv udara raketa iz država poput Irana i ofenzivnog nuklearnog kapaciteta raketa raspoređenih na Kubi tijekom šezdesetih godina koje su bile usmjerene na SAD", rekao je glasnogovornik State Departmenta, Sean McCormack.

Objasnio je da je proturaketni stustav kojeg SAD namjeravaju postaviti u istočnoj Europi defenzivna mjera, a ne ofenzivni sustav.

"Uvjereni smo u želju predsjednika Putina da surađuje u rješenju sukoba oko američkog plana postavljanja proturaketnog štita u Europi", rekla je glasnogovornica Bijele kuće, Dana Perino. Taj sukob predstavlja glavni izvor jakog pogoršanja odnosa između SAD-a i Rusije u posljednjih nekoliko mjeseci.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika