27.10.2007. / 09:39

Autor: Martina Čizmić

OBRAČUN HDZ - SDP

Gospodarski obračun Šukera i Jurčića

Ministar financija Ivan Šuker tvrdi da će SDP, dođe li na vlast, povećati deficit države, uvesti nove poreze i dovesti do eksplozije zaduženosti. Nije otkrio što točno HDZ nudi, jer će to učitini predsjednik stranke Ivo Sanader sljedeći tjedan na službenom predstavljanju gospodarskog programa.

Uoči predstavljanja svog gospodarskog programa HDZ je krenuo oštrom kritikom SDP-ovog programa. Ministar financija Ivan Šuker tvrdi da će SDP, dođe li na vlast, povećati deficit države, uvesti nove poreze i dovesti do eksplozije zaduženosti. Nije otkrio što točno HDZ nudi, jer će to učitini predsjednik stranke Ivo Sanader sljedeći tjedan na službenom predstavljanju gospodarskog programa.

Do sada je HDZ uglavnom kritizirao SDP-ovu poreznu politiku. Točnije najavu uvođenja poreza na kapitalnu dobit i imovinu. "SDP će uvesti porez na kapitalnu dobit, a to je udar na 350 tisuća Hrvata. To je porez na štednju i prihode. Žele uvesti nove poreze i povećati deficit jer u njihovom programu ne piše iz čega će se financirati njihovi projekti", oštro je krenuo Šuker. SDP-ov kandidat za premijera Ljubo Jurčić odgovorio je kako će se porez na kapitalnu dobit plaćati samo na špekulantske zarade od dionica. "Porez će plaćati samo bogati, oni koji na dionicama zarade više od 50 tisuća kuna godišnja. Neće se plaćati nikakav porez na štednju, zemljište i kuće", objašnjava Jurčić.

"SDP planira gospodarski rast od šest posto, a mi smo ga već ostvarili. Gospodarski rast baziramo na privatnom sektoru, a SDP na javnom. Oni žele pretvoriti novostvorenu vrijednost u rashode proračuna. To bi dovelo do vraćanja deficita na preko šest posto i nove eksplozije zaduženosti", rekao je Šuker. U SDP-u tvrde kako HDZ-ova Vlada nije smanjila deficit, nego ga "umjetno smanjuje jer država skriva obveze i ne plaća ih". Jurčić kaže da se samo povećanjem proizvodnje mogu povećati fiskalni prihodi i smanjiti deficit. "SDP će to učiniti provođenjem industrijske politike", kaže Jurčić. Ističe da je zaduženost građana povećana za 50 milijardi kuna ili 100 posto. Kao najveći problem vidi činjenicu da potrošnja raste brže od proizvodnje.

HDZ im predbacuje što u svom programu ne spominju privatizaciju. "Ne spominju privatizaciju jer nemaju koncept. Ili ih je strah govoriti o tome zbog onog što su radili prije. SDP ne predviđa pravo građana da kupuju dionice", tvrdi Šuker i nastavlja da je HDZ-ova Vlada od privatizacije prosječno zaradila svake godine 1,4 milijarde kuna. "SDP predviđa upravljanje državnom imovinom, a ne rasprodaju", najavljuje Jurčić. "Osnovat ćemo Imovinski fond koji će upravljati državnom imovinom i povećavati njezinu vrijednost, a privatizirat ćemo samo poduzeća za koja se pokaže da bi tako povećala vrijednost", rekao je Jurčić.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika