27.10.2007. / 10:09

Autor: Martina Čizmić

HAAG I IZBORI

Zbog zakonske rupe i Gotovina može biti kandidat na izborima

Optuženicima je zabranjena politička aktivnost, ali ne i kandidatura na izborima jer taj aspekt reguliraju zakonodavstva zemalja iz kojih optuženi dolaze.

Haaški sud optuženima za ratne zločine zabranjuje komunikaciju s javnošću i političku aktivnost. No, nije im zabranjena kandidatura na izborima, koja je ipak politička aktivnost. Ni hrvatsko zakonodavstvo ne brani im kandidaturu. Upravo zbog toga postoji mogućnost da se na ovim parlamentarnim izborima kandidiraju i generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak.

Takvu "rupu" u pravilima haaškog suda izoristila je "Alijansa za budućnost Kosova" koja je kao nositelja liste na parlamentarnim izborima postavila haaškog optuženika Ramusha Haradinaja. U Haagu priznaju kako ne mogu ništa učiniti da bi spriječili kandidaturu nekog od optuženih. "Tužiteljstvo može izraziti svoju zabrinutost, ali to je sve. Smatramo da to negativno utječe na svjedoke i suđenje", rekla je glasnogovornica haaške tužiteljice, Olga Kavran.

Optuženicima je zabranjena politička aktivnost, ali ne i kandidatura na izborima jer taj aspekt reguliraju zakonodavstva zemalja iz kojih optuženi dolaze. Stručnjak za međunarodno pravo prof. Ivo Josipović kaže kako je moralno i politički neprihvatljivo da optuženici budu politički faktor. Ističe kako ni nacionalna prava ne priječe kandidaturu okrivljenika i navodi primjer Branimira Glavaša koji je optužen za ratni zločin, a kandidira se na izborima. Josipović kaže kako je Haaški sud mogao zabraniti javne nastupe pod prijetnjom pritvora, ali ne i same kandidature.

"Ni Haag ni države ne mogu spriječiti da se bilo koji okrivljenik kandidira. Principijelno i moralno bi bilo da se haaškim i nacionalnim pravima zabrani kanidatura osoba okrivljenih za ratne zločine dok se ne raščisti pitanje njihove odgovornosti. Odnos Haaga prema državama u kojima se ističu kandidature haaških okrivljenika ovisio bi o tome potiču li i odobravaju vlasti kandidaturu i omogućavaju li kakve aktivnosti kkoje interferiraju sa statusom okrivljenika", smatra prof. Jospiović.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić kaže kako bi za njegovu stranku bila velika častt kad bi netko od generala bio na listi. No, ističe, ne bi im sami ponudili mjesto, nego bi čekali da generali dođu k njima. Glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček nije želio komentirati niti nagađati o imenima na njihovim izbornim listama. U SDP-u ne bi petljali optužene hrvatske generale u politiku. Smatraju da je njima primarno da dokažu svoju nevinost.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika