27.10.2007. / 12:44

Autor: Martina Čizmić

SLOVENIJA

U anketama vodi predsjednički kandidat Türk

Tko će točno ući u drugi krug predsjedničkih izbora, koji će se održati 11. studenog, znati će se u ponedjeljak kad se rezultatima s birališta u Sloveniji pribroje glasovi slovenskih državljana koji su glasovali u inozemstvu. I

Prema anketama u slovenskim medijima, više izgleda za pobjedu u drugom krugu predsjedničih izbora ima Danilo Türk. Njegov protukandidat Alojz Peterle važio je za favorita u prvom krugu.

Tko će točno ući u drugi krug predsjedničkih izbora, koji će se održati 11. studenog, znati će se u ponedjeljak kad se rezultatima s birališta u Sloveniji pribroje glasovi slovenskih državljana koji su glasovali u inozemstvu. Iako kandidat Mitja Gaspari ima teoretske šanse ulaska u drugi krug, vjerojatnije je da će s Peterleom u drugi krug upravo Türk.

Slovenski analitičari upozoravaju da prava kampanja slijedi tek u sljedeća dva tjedna kad će se Peterle i Türk morati jasnije opredijeliti prema političkim i društvenim pitanjima. Za Türka je prednost što on u drugi krug ulazi kao favorit. No i Peterleu su ankete pred prvi krug najavljivale uvjerljivu prednost od 15 posto, da bi na kraju imao samo četiri posto glasova više.

Türk je u samo nekoliko mjeseci uspio pridobiti simpatije građana iako je prije bio politički nepoznat. Peterle, s druge strane, ima dugogodišnju političku karijeru i prepoznatljivost. No, birači su ga previše povezali sa vladom premijera Janeza Janše kojoj je popularnost u padu.

Oba kandidata najavila su da neće mijenjati svoj dosadašnji način kampanje. Biračima će se predstaviti kao kandidati koji žele dati naglasak dignitetu predsjedničke funkcije te djelovati na povezivanju različitih političkih opcija.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika