28.10.2007. / 10:27

Autor: Martina Čizmić

HRANA KAO BIOGORIVO

Ziegler: "Proizvodnja biogoriva je zločin protiv čovječnosti"

"Korištenje plodnog tla za proizvodnju usjeva, koji će potom biti spaljeni kao gorivo, predstavlja "zločin protiv čovječnosti"", rekao je Ziegler.

UN-ov stručnjak za hranu, Jean Ziegler, osudio je proizvodnju biogoriva kao zamjenu za naftu. Proces je nazvao "zločinom protiv čovječnosti" uzrokuje rekordno visoke cijene žitarica zbog kojih prijeti širenje gladi u svijetu.

Ziegler je ocijenio kako je brzopleti koncept o pretvaranju hrane poput žita i šećera u gorivo "recept za katastrofu".

"Korištenje plodnog tla za proizvodnju usjeva, koji će potom biti spaljeni kao gorivo, predstavlja "zločin protiv čovječnosti"", rekao je Ziegler. Pozvao je na uvođenje petgodišnje zabrane proizvodnje biogoriva od žitarica. U tom bi se razdoblju, tehnološkim razvojem omogućilo korištenje poljoprivrednog otpada, poput kukuruzovine, slame ili lišća banana za proizvodnju biogoriva.

Zbog povećanja proizvodnje etanola od kukuruza, u SAD je došlo do oštrog rasta cijena žitarica. Sve više američkih farmera prelazi s proizvodnje pšenice i soje na kukuruz. U Brazilu i drugim zemljama pak raste proizvodnja etanola od šećerne trske.

Vezane vijesti

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

Svijet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procjene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika