28.10.2007. / 15:22

Autor: Martina Čizmić

SRBIJA

Usvojena Deklaracija o vojnoj neutralnosti Srbije

"Vojna neutralnost je najsigurniji jamac mira, a politika vojne neutralnosti najbolji put da se Srbija razvija i napreduje u skladu sa vlastitim interesima i predstavlja izraz iskrenog opredjeljenja Srbije protiv politike sile, ugrožavanja mira u svijetu, agresije i rata", piše u Deklaraciji.

Glavni odbor Demokratske stranke Srbije jednoglasno je usvojio Deklaraciju o vojnoj neutralnosti Srbije.

U Deklaraciji se navodi da vojna neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze predstavlja najbolji i najpouzdaniji način da Srbija očuva državni suverenitet, integritet i nezavisnost kao temelj svog slobodnog i sveukupnog napretka te da osigura dostojanstven život svojih građana.

"Vojna neutralnost je najsigurniji jamac mira, a politika vojne neutralnosti najbolji put da se Srbija razvija i napreduje u skladu sa vlastitim interesima i predstavlja izraz iskrenog opredjeljenja Srbije protiv politike sile, ugrožavanja mira u svijetu, agresije i rata", piše u Deklaraciji. Ističe se da vojna neutralnost nije uperena protiv drugih zemalja, nego da ona najbolje svjedoči o spremnosti Srbije na ravnopravnu suradnju sa zemljama koje poštuju univerzalna načela međunarodnog prava sadržana u Povelji Ujedinjenih naroda.

!Odustajanje od principa vojne neutralnosti i pristupanje NATO savezu", stoji u Deklaraciji, "obvezalo bi Srbiju na sudjelovanje u ratovima koji nisu u njezinom interesu, ograničilo njezinu neovisnost i slobodu političkog odlučivanja, ugrozilo bi živote njezinih građana i opteretilo unutarnji preobražaj i napredak zemlje".

"Nitko ne može, niti ima pravo donijeti odluku o pristupanju Srbije bilo kojem vojnom savezu bez suglasnosti građana, koji o tome odluku mogu donijeti isključivo na referendumu", navedeno je u dokumentu.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica još je u rujnu izjavio kako se protivi pristupanju Srbije NATO Savezu. Rekao je kako bi pristupanje NATO-u imalo i neprihvatljivu "moralnu dimenziju" jer je taj vojni savez bombardirao Srbiju, okupirao Kosovo, te namjerava priznati neovisnost tog "organskog dijela srpskog teritorija".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika