29.10.2007. / 08:48

Autor: Marijana Zrinjski

PRIMJENA ZERP-A

Ribari ne vjeruju Vladi da će pokrenuti ZERP

Ključni argument za takvu odluku je što Vlada još nije javno otkrila pravila koja će od 1. siječnja u ZERP-u vrijediti za hrvatske, a koja za ribare iz zemalja EU. Ribari u šutnji Vlade iščitavaju mogućnost da će ZERP biti tek kozmetičke naravi, odnosno moćna talijanska flota i dalje će nesmetano izlovljavati

Ribari ne vjeruju da će Vlada početkom iduće godine aktivirati Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas kojim bi se od 1. siječnja do 1. srpnja 2008. godine svim flotama zabranio ribolov unutar ZERP-a. Zaključili su to ribari na ovogodišnjem Susretu ribara koji su u petak i subotu održani u Pagu.

Kako piše Poslovni dnevnik ključni argument za takvu odluku je što Vlada još nije javno otkrila pravila koja će od 1. siječnja u ZERP-u vrijediti za hrvatske, a koja za ribare iz zemalja EU. Ribari u šutnji Vlade iščitavaju mogućnost da će ZERP biti tek kozmetičke naravi, odnosno moćna talijanska flota i dalje će nesmetano izlovljavati. Stav hrvatskih ribara u vrlo emotivnom istupu izrekao je Danilo Latin iz Savudrije. "ZERP je isključivo u službi talijanskih ribara i hrvatskih političara, dajemo ga za ulazak u EU kao što je Vukovar žrtvovan za neovisnost. To je previsoka cijena. Očekivali smo zdravo, a dobit ćemo retardirano dijete. Racionalno smo upravljali zalihama, bili najuspješniji u Europi, a Talijani razaraju naše podmorje. Ako nas ne žele bez ZERP-a, barem ćemo imati naše more", rekao je Latin. "Ribari mogu imati razumijevanja za politiku, no kategorija 'vrijeme' ne dopušta komociju. Tko god dobije sljedeći mandat, mora urgentno s ribarima izraditi strategiju, u suprotnom će sljedeći Susreti biti u znaku bivših, a ne profesionalnih ribara", uvjeren je Petar Baranović, predsjednik Sindikata ribara. Miro Kučić, predsjednik grupacije ribara pri HGK pozvao je Vladu, ako misli na budućnost ribarstva, neka povuče potez koji će današnjih 800 talijanskih plovila u ZERP-u svesti na 200.

Ribari traže da niže naknade za lučke pristojbe vrijede odmah, a ne od 2009. kako je nedavno usvojeno. Zatim, prekid izdavanja novih povlastica za ribarenje, uz iznimku plovila iz programa obnove flote te izmjenu pravilnika o alatima i gospodarskom ribolovu, više uvažavajući lokalne posebnosti. Dok Talijani u ZERP-u nesmetano ribare od ponedjeljka do petka u ponoć, Hrvati smiju samo 36 sati, ta se odluka mora žurno izmijeniti, poručili su Vladi iz Paga. Da bi sustigli konkurentnost talijanskih ribara, izračunali su, PDV na svježu ribu te nabavu goriva, alata i opreme mora biti niži 10 posto. Nužna je i daljnja gradnja veletržnica i ribarskih luka, a koncesije za marikulturu treba davati temeljem prastečevina EU.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika