29.10.2007. / 09:00

Autor: Marijana Zrinjski

ARGENTINA

Prva dama postala predsjednica Argentine

Prva dama Argentine Cristina Fernandez objavila je na temelju podataka izlaznih anketa i prvih službenih privremenih rezultata svoju pobjedu na jučer održanim predsjedničkim izborima.

Cristina Fernandez, 54-godišnja supruga odlazećeg predsjednika Nestora Kirchnera i senatorica lijevog centra, treba postati prva na izborima izabrana predsjednica te južnoameričke zemlje te će se tako pridružiti Čileanki Michelle Bachelet u vrhu južnoameričke politike.

Preliminarni službeni rezultati temeljeni na podacima s više od 54,45 posto biračkih mjesta Cristini Fernandezovoj daju 43,80 posto glasova, dok kršćanska liberalka Elisa Carrio osvaja 21,61 posto a kandidat desnog centra Roberto Lavagna, bivši ministar financija u Kirchnerovoj vladi, dobija 18,39 posto.

U svom pobjedničkom govoru prije no što su se njene pristaše okupile u središtu Buenos Airesa Fernandez uputila je poziv svim Argentincima. "Zemlju ne može izgraditi samo dobra vlada. Za izgradnju zemlje potreban je napor sviju", istaknula je.
Nova je predsjednica bila oduševljena velikom potporom koju je dobila njena kandidatura i istaknula je da je to vjerojatno najbolji rezultat nekog kandidata od uspostave demokracije 1983. godine.

Vezane vijesti

Rep na sol

Rep na sol

Urednik mjesečnika Le Monde diplomatique Serge Halimi piše o hrabroj odluci argentinske predsjednice Christine Kirchner, koja je prošlog listopada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika