29.10.2007. / 09:03

Autor: Marko Biočina

BANJA LUKA

Pobuna bosanskih Srba

Danas bi u Banjoj Luci trebale biti održane masovne demonstracije usmjerene protiv visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka. Istovremeno biti će održana i sjednica parlamenta gdje će se odlučivati o tome hoće li se srpski predstavnici povući iz zajedničkih tijela BiH. Sve je to reakcija na Lajčakovu odluku o reformi policije, ali i o promjeni poslovnika koja je, prema premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku, prvi korak k ukidanju srpskog entiteta.

Naime, Dodik smatra kako će Lajčakove promjene omogućiti preglasavanje Srba u zajedničkim institucijama, te je najavio pobunu protiv visokog predstavnika. Doduše, Dodik upotrijebio sintagmu „demokratska pobuna“, no analitičari ističu kako se radi o najgoroj krizi od kraja rata 1995. godine.

Strasti je je pokušao smiriti i hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je jučer organizirao sastanak Dodika, Lajčaka i Siladžića u Mostaru, no nikakav napredak nije postignut.

Mediji u BiH ističu kako će Dodik teško odustati od svojih zahtjeva, pogotovo zato što je policija ostala posljednji element državnosti koji je u nadležnosti entiteta. Dodik je navodno i dodatno ohrabren direktnom podrškom Srbije, čiji je premijer Koštunica prošlog tjedna Lajčaka napao rekavši da ovaj želi ukinuti RS i Srbiji oduzeti Kosovo.

Visoki predstavnik je takve optužbe odbacio rekavši kako „bi bilo dobro da srbija rješava svoje probleme, a ne da koristi BiH za potkusurivanje“.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika