29.10.2007. / 16:58

Autor: Nina Tomljanović, Martina Čizmić

ZAGREB

Sutra prosvjeduju stanari Kupske ulice

Sud je dao HEP-u i Tehnici rok od tri dana za očitovanje. Nakon isteka tog roka biti će zakazana nova rasprava na kojoj će vjerojatno biti donesena sudska odluka o donošenju privremenih mjera za osiguranje smještaja stanarima.

Sutra u 9 sati, ispred HEP-ove zgrade i ispred zgrade zagrebačkog Gradskog poglavarstva te zgrade Ministarstva pravosuđa prosvjed će održati stanari Kupske ulice.

"Razlog prosvjeda je nezadovoljstvo dinamikom rješavanja našeg problema", izjavio je Bećir. staknuo je da je prošlo već više od mjesec dana od kada se zbog gradnje HEP-ove podzemne garaže urušila njihova ulica, a njima, kako je rekao, "život okrenuo naglavačke".

Stanari su još uvijek smješteni u hostelu u Remetincu, gdje su nemogući uvjeti za normalan život, a ni investitor gradnje (HEP) ni izvođači radova - tvrtke Tehnika i Conex ne žele im pomoći i osigurati smještaj u iznajmljenim stanovima.

Stanari Kupske pomoć su zatražili i od Grada Zagreba, ali im je rečeno da im Grad može ponuditi ili hostel u Remetincu u koji ih je smjestio ili smještaj u "Gradu mladih" u Granešini, jer nema praznih gradskih stanova, a za plaćanje najma stanova nema zakonskog temelja.

Na zagrebačkom Općinskom sudu održano je ročište u slučaju urušavanja u Kupskoj ulici. Odvjetnica Košta rekla je da je Sud dao HEP-u i Tehnici rok od tri dana za očitovanje. Nakon isteka tog roka biti će zakazana nova rasprava na kojoj će vjerojatno biti donesena sudska odluka o donošenju privremenih mjera za osiguranje smještaja stanarima.

Ne bude li taj zahtjev ispunjen, odvjetnica će tražiti isplatu novca za najam stanova, a ako ne udovolje niti tom zahtjevu, od Suda će zatražiti blokadu računa tih tvrtki.

Na današnjem ročištu investitor i izvođač usprotivili su se donošenju privremenih mjera za osiguranje smještaja stanara urušene Kupske ulice. Naveli su kao je upitno jesu li stanari u vrijeme rušenja Kupske stanovali u toj ulici te kako su danas stvoreni uvjeti da povratak u kuće.

Košta je rekla kako infrastruktura nije do kraja završena, a nije obnovljen ni kolinik. Istaknula je kako u kućama nisu stvoreni uvjeti kakvi su bili prije rušenja te kako je upitno jesu li kuće sigurne za život.

Hokejaši zagrebačkog Medveščaka odlučili su, potaknuti sudbinom 40-ak zagrebačkih obitelji koje su nakon nedavnog urušavanja Kupske ulice ostale bez svojih domova i već tjednima žive u skromnim uvjetima u hostelu Remetinec, donirati prihod od ulaznica za utakmicu koja će sljedeće subote, 3. studenoga, igrati u ledenoj dvorani Doma sportova protiv ljubljanske Slavije.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika