29.10.2007. / 15:02

Autor: Marko Biočina

GOSPODARSKI PROGRAMI

Ništa od smanjivanja PDV-a

Iako je moderator Goran Milić naglasio kako se traže sažeti i konkretni odgovori bez političkog prepucavanja, rasprava se vrlo brzo pretvorila u nabrajanje političkih uspjeha i neuspjeha bivših i aktualnih vlada.

Novi krug predstavljanja izbornih gospodarskih programa održan je danas u zagrebačkom hotelu Antunović u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca. Iako su u HUP-u namjeravali po prvi put u ovoj predizbornoj kampanji suočiti Zorana Milanovića i Ivu Sanadera, do toga ipak nije došlo. Tako su HDZ-ove i SDP-ove programe ponovno predstavljali Damir Polančec i Ljubo Jurčić. Osim njih, okupljeni su mogli čuti razmišljanja Radimira Čačića, Josipa Friščića, Vladimira Jordana, Davora Šterna, dok je HSP-ov šef Anto Đapić ovaj put ostao u gledalištu, a na pozornicu je poslao stranačkog ekonomskog stručnjaka Igora Mihaljevića.

Raspravu koja je bila podijeljena u tri tematske cjeline, poreznu reformu, razvoj tržišta rada i novu arhitekturu hrvatskog gospodarstva, vodio je HTV-ov novinar Goran Milić. S obzirom na prisutne, ali i na teme o kojima se raspravljalo, današnje se suočavanje nije previše razlikovalo od VERN alumni foruma održanog prije mjesec i pol dana. Iako je Milić naglasio kako se traže sažeti i konkretni odgovori bez političkog prepucavanja, rasprava se vrlo brzo pretvorila u nabrajanje političkih uspjeha i neuspjeha bivših i aktualnih vlada. Rasprava je rijetko izlazila iz sfere općenitih ciljeva, a vrlo su se rijetko mogli čuti i konkretni prijedlozi.

Upitan kako komentira trenutne podatke o rastu gospodarstva i rastu proračuna, Jurčić je rekao kako SDP planira brži rast gospodarstva i sporiji rast proračuna. St im se složio i Čačić, dok Polančec smatra kako je rast proračuna posljedica činjenice da čak njegovih 49 posto odlazi na konsolidirane javne troškove kao što su plaće i mirovine, te da je zbog toga nemoguće obećati usporavanje njegovog rasta. Friščić s druge strane smatra kako proračun može i dalje rasti, ali uz program borbe protiv crne ekonomije, dok Štern smatra kako se zaustavljanje rasta proračuna može ostvariti kroz reforme velikih javnih sustava kao što je zdravstvo.

U raspravi o poreznoj reformi svi su se složili kako treba omogućiti daljnje smanjenje poreznih opterećenja za poduzetnike. Jurčić primjerice planira ukinuti porez za dobit uloženu daljnju proizvodnju. Puno se pričalo o mogućnosti uvođenja tzv. Flat tax-a, jedinstvenog poreza za sve. Od političkih stranaka njegovo su uvođenje predložili jedino HSLS i HSP, pravdajući to pozitivnim iskustvom Slovačke koja je nakon uvođenja takvog poreznog sustava doživjela jak ekonomski razvoj. Što se tiče PDV-a, on će vjerojatno i nakon izbora ostati isti s obzirom da nijedna stranka ne planira njegovo smanjivanje.

U raspravi o modernizaciji javnog sektora, Čačić je kritizirao zagrebačke lokalne vlasti iznijevši podatak da su u tom gradu troškovi javne uprave po glavi gotovo sedam i pol puta veći nego u ostatku Hrvatske.

Vezane vijesti

Rat za vladu minira pregovore s EU

Rat za vladu minira pregovore s EU

Rezultati parlamentarnih izbora 2007., osim tijesne borbe HDZ-a i SDP-a, donijeli su i jednu teško promjenjivu činjenicu. Niti jedna od tih dviju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika