29.10.2007. / 16:10

Autor: Martina Čizmić

PARLAMENTARNI IZBORI

SDP potpisao sporazum o suradnji sa SDA

Stranke su se dogovorile da će SDA podržati SDP-ovu vladu i njihovu politiku u Saboru.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović i SDA Šemso Tanković potpisali su Sporazum o predizbornoj i poslijeizbornoj suradnji. SDP će pozvati svoje glasače u XII. izbornoj jedinici u kojoj se biraju zastupnici nacionalnih manjina, da glasaju za kandidata SDA. Dok će SDA nakon izbora podržati vladu na čelu sa SDP-om.

SDP neće isticati svog kandidata u XII. izbornoj jedinici za zastupnika albanske, bošnjačke, slovenske crnogorske i makedonske manjine, nego će poduprijeti kandidata SDA Šemsu Tankovića te kandidata za zastupnika romske manjine Samija Ališana.

Stranke su se dogovorile da će SDA podržati SDP-ovu vladu i njihovu politiku u Saboru. Tanković je rekao da Bošnjaci u Hrvatskoj nisu zadovoljni suradnjom s HDZ-om čiju su vlast podržavali u posljednje četiri godine. "Sanader nije želio da se u Hrvatskoj vodimo kao Bošnjaci. Kad bi bili upisani svi kao Bošnjaci imali bi pravo na 50 vijećnika u općinama, gradovima i županijama", rekao je Tanković.

Milanović je sporazum ocijenio kao bitan korak ka boljem odnosu prema bošnjačkoj manjini. Prozvao je premijera Sanadera da svojom izjavom da Milanović na suočavanje s njim povede i Ljubu Jurčića, postavlja ulitmatume. "To je paničan strah i traže se razlozi da se sučeljavanje nikada ne dogodi. Kad bi mi i pristali na takav uvjet oni bi izmislili novi", rekao je Milanović.

Pozvao je HDZ da u javnosti predoči kojilo je potrošio na izborne plakate. Istaknuo je da su u SDP-u izračunali da je HDZ samo na plakate potrošio koliko je najavljivao za cijelu kampanju.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika