Objavljeno u Nacionalu br. 624, 2007-10-30

Autor: Maroje Mihovilović

PETA GENERACIJA NAKON MAO ZEDONGA PREUZIMA PEKING

KP Kine potajno izabrala novog vođu

PARTIJSKI FUNKCIONaR Xi Jinping, sin starog revolucionara i favorit bivšeg predsjednika Jiang Zemina, odabran je da preuzme vlast kad Hu Jintao ode u mirovinu

Xi Jinping, vjerojatni šef kineske partije i države od 2012., proslavio se jer je uspješno preuzeo šangajsku partijsku organizaciju kad je njeno vodstvo smijenjeno zbog korupcijeXi Jinping, vjerojatni šef kineske partije i države od 2012., proslavio se jer je uspješno preuzeo šangajsku partijsku organizaciju kad je njeno vodstvo smijenjeno zbog korupcijeU Pekingu je u nedjelju, 21. listopada, završen 17. kongres Komunističke partije Kine, a mnogi stručnjaci za kineske prilike tvrde da je taj kongres najavio što će se za pet godina, 2012. godine, dogoditi na 18. kongresu Partije. Bit će to ključan kongres jer će tada doći do velike promjene na kineskom partijskom i državnom vrhu, jer će tada drugi mandat isteći i sadašnjem kineskom predsjedniku Hu Jintaou i sadašnjem kineskom premijeru Wen Jiabaou, pa će oni otići sa svojih položaja. Tada će - tvrde stručnjaci - za Huovog nasljednika na mjestu predsjednika partije i predsjednika države biti izabran sadašnji partijski sekretar Šangaja Xi Jinping, a za Wenovog nasljednika na mjestu premijera bit će određen sadašnji partijski sekretar kineske pokrajine Liaoning Li Keqiang. To poznavatelji kineskih političkih prilika zaključuju na temelju najnovijih kadrovskih pomicanja u politbirou Komunističke partije Kine, čiji su detalji objavljeni zadnjeg dana 17. kongresa.

Iako se u Kini posljednjih godina naglo širi kapitalistička praksa te su uvedene i građanske slobode u raznim sferama društvenog života, kineska politička sfera i dalje je strogo hijerarhijski ustrojena, a na vrhu tog ustroja nalazi se usko tijelo, politbiro Komunističke partije Kine. Njega čine najmoćniji komunistički funkcionari, pa su tako njegovi članovi i predsjednik partije, 65-godišnji Hu Jintao, i premijer, 65-godišnji Wen Jiabao, i predsjednik kineskog parlamenta Wu Bangguo te visoki funkcionari najviših partijskih organa i sekretarijata. Politbiro ima samo devet članova. Unutar politbiroa postoji čvrsta hijerarhija, svaki od članova ima svoj rang, a prema tom rangu određuje se i njihova moć. Prvi je u toj hijerarhiji Hu Jintao, ali on nema apsolutnu moć.

Uz njega, ogroman utjecaj na partijske prilike i dalje ima njegov prethodnik na mjestu predsjednika Jiang Zemin, koji je formalno u političkoj mirovini, ali ipak djeluje iza kulisa. Veliku moć ima i dosadašnji član politbiroa Zeng Qinghong, dosadašnji potpredsjednik partije.

STARI ČLANOVI POLITBIROA izišli su prvi na binu: premijer Wen Jiabao, predsjednik Hu Jintao, predsjednik parlamenta Wu Bangguo, šef partijske propagande Li Changchun i Jia Qinglin; zatim je izašao Xi Jinping (2), a nakon njega Li Keqiang, He Guoqiang i Zhou Yongkang; na taj je način pokazano da će 2012. predsjednik postati Jinping, a na mjesto premijera doći će KeqiangSTARI ČLANOVI POLITBIROA izišli su prvi na binu: premijer Wen Jiabao, predsjednik Hu Jintao, predsjednik parlamenta Wu Bangguo, šef partijske propagande Li Changchun i Jia Qinglin; zatim je izašao Xi Jinping (2), a nakon njega Li Keqiang, He Guoqiang i Zhou Yongkang; na taj je način pokazano da će 2012. predsjednik postati Jinping, a na mjesto premijera doći će KeqiangIako je Zeng Qinghong napuštao politbiro, on je i dalje toliko snažan da je mogao utjecati na izbor onih koji će ući u politbiro nakon njega. Hu Jintao je želio uvesti u politbiro ponajprije svoje ljude kako bi proširio svoju političku bazu, no to mu nije u potpunosti uspjelo. Njegov je čovjek 52-godišnji Li Keqiang, za kojeg se još prošle godine počelo govoriti da bi mogao u sljedećoj fazi ući u politbiro te možda postati Huov nasljednik na mjestu predsjednika.

Hu se - tvrde poznavatelji prilika u kineskoj partiji - jako zalagao za Lija, te je on na njegovo inzistiranje i ušao u politbiro. No nije uspio u politbiro ugurati druge svoje ljude, jer su se tome usprotivili Jiang Zemin i Zeng Qinghong. Uz Lija, birala su se još trojica novih članova politbiroa, koji su u politbiro ušli nakon ozbiljnih pregovora Hua, Zenga i Jianga. Sva ta trojica kompromisna rješenja nisu Huovi ljudi. Posebno su se intenzivni pregovori vodili oko Xi Jinpinga, na čijem ulasku u politbiro je posebno inzistirao Zeng, a imao je i snažnu podršku Jianga. No ne bi bio izabran u politbiro da ga nije podržao i Hu.


Na kraju 17. kongresa svih devet članova politbiroa, petorica preostala iz prethodnog saziva te četvorica novih izašli su na binu pred delegate, svi identično odjeveni u plava odijela. Bilo je posebno važno kako su izlazili na scenu. Izlazili su u redu jedan za drugim, i to po hijerarhijskom redu u politbirou. Prvi je na binu izašao Hu Jintao, drugi predsjednik parlamenta Wu Bangguo, treći premijer Wen Jiabao. Potom je kao četvrti izašao stari član, partijski funkcionar Jia Qinglin, a peti je na binu stupio šef partijske propagande Li Changchun, i to su sve stari dosadašnji članovi politbiroa.

Potom su slijedila četvorica novih članova politbiroa, predstavnika sljedeće generacije, pa je kao šesti izašao Xi Jinping, a iza njega kao sedmi Li Keqiang, te iza njih još preostala dvojica novoizabranih. Svima je bilo jasno što to znači, da je prvi čovjek sljedeće generacije rukovodilaca Xi Jinping, a ne Huov čovjek Li Keqiang. Poznavatelji kineskih prilika su zaključili da je u kineskom partijskom vrhu odlučeno tko će u narednoj generaciji voditi zemlju. Po tom redoslijedu izlaska na binu bilo je jasno da je odlučeno da će sljedeći predsjednik partije iz te nove generacije rukovodioca nakon Hu Jintaoa biti Xi Jinping, dok će Li Keqiang dobiti mjesto premijera. Naravno, tako će biti ako se u međuvremenu u Kini ne dogodi nešto krupno, što će poremetiti ovaj red stvari.

RASPJEVANA GENERALICA i supruga Xi Jinpinga, Peng Liyuan, poznata je pjevačica, a u vojsci ima čin generalaRASPJEVANA GENERALICA i supruga Xi Jinpinga, Peng Liyuan, poznata je pjevačica, a u vojsci ima čin generalaXi Jinping, vjerojatni sljedeći vođa Kine - koji će se naći na istom mjestu na kojem su prije njega bili jedino Mao Zedong, Deng Xiaoping, Jiang Zemin i Hu Jintao - čovjek je vrlo zanimljive biografije, u čijem su životu dvije osobe imale značajnu ulogu.

Prva osoba koja je imala ključnu ulogu na njegovo formiranje bio je njegov otac Xi Zhongxun. Njegov otac rodio se u seljačkoj obitelji u sjevernoj kineskoj pokrajini Shaansi 1913. godine i vrlo mlad se uključio u lokalni revolucionarni pokret, te postao u Shaansiju lokalni komunistički gerilski vođa. Pokrajina Shaansi bila je tridesetih godina prošlog stoljeća daleko od glavnih revolucionarnih događaja. No situacija se promijenila kada je glavnina komunističkih revolucionarnih snaga, potisnuta velikom ofenzivom nacionalista, nakon slavnog Dugačkog marša 1935. godine pod vodstvom Mao Zedonga, došla s juga Kine upravo u ovo područje, gdje ju je Xi Zhongxun sa svojom gerilskom grupom dočekao. On je kooptiran u vodstvo partije te je bio jedan od istaknutih komunističkih vođa u trenutku pobjede revolucije 1949. godine. Nakon toga je - iako je povremeno dolazio u sukob s Maoom, te je dva puta smjenjivan, a jednom je bio i u zatvoru - ipak obnašao razne partijske i državne funkcije u pokrajini Shaansi i u Pekingu. Oženio se i dobio četvoro djece, a treći od njegovih sinova, Xi Jinping, rodio se 1953. godine.

No Xi Zhongshun skinut je s položaja tijekom brutalne ljevičarske Velike proleterske kulturne revolucije 1966. godine. Završio je u zatvoru, gdje su ga tukli i mučili, a kasnije je bio u nemilosti i u kućnom pritvoru sve do 1977. godine. Njegovog tada 15-godišnjeg sina Xi Jinpinga poslali su 1968. godine na preodgoj na selo, te je dospio u jednu zabačenu seosku komunu u njegovoj pokrajini Shaansi, gdje je obavljao teške seoske poslove. Ostao je tamo na preodgajanju punih sedam godina. Iako mu je otac još bio u nemilosti, on je 1974. godine postao član partije. Godine 1975. vlasti su mu ipak dopustile da ode na studij kemijskog inženjerstva u Peking. Otac mu je oslobođen tek nakon 1976. godine i Maove smrti te rušenja ljevičarske grupe rukovoditelja, tzv. bande četvoro, kada je reformist Deng Xiaoping počeo preuzimati vlast u Kini. Xi Zhongxun snažno je podržao Dengove reforme, preuzeo važne državne funkcije u ekonomskoj sferi te je bio jedan od tvoraca koncepta tzv. slobodnih ekonomskih zona, koje su snažno osamdesetih i devedesetih godina pomogle ekonomskom razvoju Kine. Kao istaknuti reformist imao je i važnu ulogu u kretanjima unutar partijskog vrha. Umro je 2002. godine.

Predsjednik Hu Jintao (sasvim lijevo) odlazi na idućem kongresu, a Jiang Zemin je u političkoj miroviniPredsjednik Hu Jintao (sasvim lijevo) odlazi na idućem kongresu, a Jiang Zemin je u političkoj miroviniXi Jinping se nije po završetku studija kemije 1979. godine i odsluženja vojnog roka 1982. godine počeo baviti strukom, nego je postao komunistički partijski kadar. On je otišao na studij marksističke ideologije te je sljedećih godina napredovao u partijskoj hijerarhiji radeći kao lokalni rukovodioc. Dok je radio kao partijski kadar u primorskoj pokrajini Fujian, dogodila se za njega jedna važna privatna stvar.

On je imao 32 godine kada je 1985. godine stigao u tamošnji grad Xiamen, gdje je imenovan za člana partijskog komiteta i zamjenika gradonačelnika. Zagledao se u Xiamenu u jednu lokalnu djevojku, tada 24-godišnju Peng Liyuan, koja je tada bila već jako uspješna pjevačica popularne narodne i tradicionalne glazbe, poznata diljem Kine. Preko nekih prijatelja želio je aranžirati sastanak s njom, ali je ona takav sastanak s mnogo starijim partijskim funkcionarom došljakom odbila. No na sastanak je ipak kasnije otišla. Već pri tom prvom susretu on ju je - kako je ona kasnije tvrdila - impresionirao jer je bio dobro upućen u tradicionalnu glazbu te je s njom o tome razgovarao, a ne o njenoj popularnosti. Rodila se ljubav i oni su se 1988. godine vjenčali, ali tek nakon što je Xi Jinping dao obećanje njenoj, prema toj vezi vrlo skeptičnoj, obitelji, da će njihov brak biti automatski poništen ako on bude ikada upetljan u bilo kakav politički ili korupcijski skandal. Dobili su dvoje djece, kćer i sina.

U Fujianu, gdje je ostao 17 godina, sve do 2002. godine, obavio je veliki politički posao stalno napredujući u partijskoj hijerarhiji, doguravši do mjesta partijskog šefa i guvernera pokrajine. Pokrajina Fujian se nalazi točno preko puta Tajvana, pa je tamo bilo rašireno krijumčarenje, a snažne su bile i tendencije da se uvede tržišna ekonomija. To je i on podržavao, ali je stvar držao pod strogom partijskom disciplinom. Tamo je raščistio nekoliko korupcijskih afera, dok je njegova pokrajina bilježila ekonomski rast, jedan od najvećih u Kini. Ipak, svo to vrijeme bio je još uvijek nepoznati lokalni pokrajinski funkcionar, dok je njegova supruga Peng Liyuan tih godina postala jednom od najvećih kineskih pjevačkih zvijezda. Nastupala je diljem Kine kao solistica reprezentativne glazbene grupe Narodne armije Kine, često izlazeći pred publiku i u uniformi. Nastupala je mnogo puta sama i na televiziji, ali i na svečanim manifestacijama gdje bi pjevala kinesku himnu. I ona je kao pripadnica Narodne vojske Kine hijerarhijski napredovala, pa je dobila čin generala.

XI JINPING je obećao obitelji svoje supruge da će poništiti brak ako ga zateknu u korupcijskoj aferiXI JINPING je obećao obitelji svoje supruge da će poništiti brak ako ga zateknu u korupcijskoj aferiOn je 2002. godine na 16. Kongresu KP Kine postao članom Centralnog komiteta KP Kine, a iste je godine napokon premješten iz Fujiana za partijskog šefa i guvernera u drugu ekonomski razvijenu industrijsku istočnu pokrajinu Zhejiang. Tamo je posljednjih godina svojim liberalnim ekonomskim metodama ubrzao ekonomski razvoj, posebno surađujući sa susjednim kineskim velegradom Šangajem. Tako je dobro upoznao i političke i ekonomske prilike u Šangaju, pa je kinesko partijsko vodstvo, kada je u Šangaju ove godine izbila velika korupcijska afera, zbog koje je smijenjen tamošnji partijski šef, hitno njega premjestilo da upravlja kao partijski šef tim najvećim kineskim gradom. Mjesto partijskog šefa Šangaja smatra se najznačajnijim partijskim položajem izvan centralnih kineskih partijskih organa, a neki njegovi prethodnici na tom su položaju dobivali potom ključna mjesta na čelu partije. I bivši predsjednik Kine i predsjednik kineske partije Jiang Zemin došao je 1989. godine na te položaje upravo s mjesta partijskog šefa Šangaja.

Redoslijed izlaska na binu otkrio lidera

Na kraju 17. kongresa Komunističke partije Kine prošle nedjelje u Pekingu svih devet članova politbiroa, petorica preostala iz prethodnog saziva te četvorica novih, izišli su na binu. Bilo je to prvi put da su viđeni zajedno, a bilo je posebno važno kako su izlazili na scenu. Izlazili su u redu jedan za drugim, i to po hijerarhijskom redu u politbirou. Kao prvi predstavnik sljedeće generacije, a šesti po redu izašao je Xi Jinping, aktualni partijski sekretar Šangaja. Svima je bilo jasno što to znači - da je prvi čovjek sljedeće generacije rukovodioca upravo on.

Politbiro nove generacije

Zeng Qinghong je na ovom kongresu napustio politbiro, kao što su to učinili i još neki stariji članovi. Oni su napustili politbiro kako bi napravili mjesta za nove ljude, za novu generaciju rukovodioca, sada pedesetogodišnjake, petu generaciju nakon Mao Zedonga, koji će preuzeti vođenje zemlje kada s položaja na sljedećem kongresu siđe Hu Jintao i njegova generacija, četvrta nakon Mao Zedonga.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika