29.10.2007. / 18:07

Autor: Martina Čizmić

PRODUKTIVNOST RADNIKA

Pustite radnike da rade slobodno

"Da bi bio učinkovit, rad ne mora postati dosadan", uvjeren je Semler.

Direktor uspješne brazilske tvrtke za usluge u industriji Ricardo Semler tvrdi da zaposlenici koji rade u vrijeme kada to sami žele, sretniji su i produktivniji. Uvjeren je da kapitalizam ne isključuje i pošten odnos prema zaposlenicima uz istodobno ostvarenje profita.

Semler zapošljava 3000 ljudi u nekoliko zemalja, protivi se eksploataciji radnika koji vikendom moraju nositi posao kući. "Da bi bio učinkovit, rad ne mora postati dosadan", uvjeren je Semler.

U svojoj knjizi Semler se pita je li potrebno prisiljavati ljude da budu na poslu u vijeme kada su potpuno neproduktivni. Tvrdi da je bitan učinak, a ne vrijeme provedeno na poslu.

On smatra da niti jednom poduzeću nije u interesu imati zaposlenika čija je jedina motivacija dobiti plaću na kraju mjeseca. Radniku treba dati i druge izvore motivacije kako bi bio produktivniji.

Semler je predsjednik multinaciionalne kompanije koja ostvaruje dobit od više od 200 milijuna dolara godišnje, a prije 20 godina su mu "specijalisti" u menedžerstvu proricali stečaj.

Vezane vijesti

'Neuspjeh Rija+20'

'Neuspjeh Rija+20'

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika