Objavljeno u Nacionalu br. 624, 2007-10-30

Autor: Zrinka Pavlić

ZA PLAZMU SPREMNI

Duh Steve Cvikića zaposjeo Zuhru

Dok se ne istjera duh Steve Cvikića, scenarista emisija poput 'Nad lipom 35' i 'Jel me netko tražio' koji je očito zaposjeo Zuhru i Kečkeša, molimo HTV da nam objasni koji je točno koncept spektakularno zbrčkane emisije '69'

SANJALA SAM FINI PARTYPonos Ratkajevih, HRT1,
ponedjeljak – petak, 18.30

Ne znam je li termin prikazivanja “Ratkajevih” promijenjen zbog Lige prvaka ili zato što je nekome došlo iz dupeta u glavu, ali nadam se da će se i ideja iz stražnjice i termin s drugog programa trajno zadržati na novom odredištu. Sapunica je sada u okruženju gdje može neometano ljubovati s penzićima i ostalima koji obožavaju klasične momente melodramatskih trakavica. Bogati plaču, dame tuguju po sanatorijima, ljubavi mirišu na incest, siluje se, tuče, demonstrira i banči uz raskošne frizure, elegantne cigaršpice i pokoji monokl. No usprkos svemu, pa i uz pristojnu glumu Janka Popovića-Volarića, Sanje Vejnović i Vanesse Radman, brljotine su vrlo primjetne. Čak neću ni spominjati kostimografske gafove prošli tjedan obrađene u jednoj tiskovini, a od kojih se Marija Cvitanović obranila hrabrim prebacivanjem vrućeg kestena na posilne. No spomenut ću jezik. Dođe Bela Ratkaj ocu i kaže: “Tati, mogu li imati PARTY za svoj dvadeseti rođendan?” i otac joj na to ne odgovori: “Kako, molim? Šprehenzidojč?”, nego nastavi s pričom kao da je mlada dama upravo od bedinerice naručila kapuciner u badecimeru. Riječ “party”, naime, u Hrvatskoj je 1938. godine koristilo otprilike jednako onoliko ljudi koliko ih je slušalo Beatlese.

Ocjena: isto toliko scenaristima, trojka ostalima



U TUNELU USRED MRAKASve informativne emisije na HTV-u, RTL-u i Novoj, utorak

Vjerujem da je sve vozače zabavila zbirka snimki iz tunela na hrvatskim cestama koja je u utorak prikazana u svim dnevnicima, vijestima, hrvatskamauživo, e-mail forvardušama i na videoportalima. Kako i ne bi!? Nestašni vozači na tim se snimkama, osim međusobnog ubijanja, bave i drugim plemenitim disciplinama, poput polukružnog okretanja preko pune crte, poziranja pred fotoaparatom, bicikliranja, uriniranja i felacija. Mene je, međutim, još više zadivila izjava stričeka koji radi na nadzornim kamerama: “Mi tu ne možemo ništa učiniti”. Žustar novinarski nerv koji i inače pokreće 'rvacke TV-informativce na to je promptno odlutao u najmračniji kutak tunela i odbio postaviti pitanje koje logično slijedi nakon takve konstatacije. Čemu služe nadzorne kamere ako “ništa ne možeš učiniti” kada na njima vidiš kretensko i nedopušteno ponašanje? Vjerujem da bi nam striček čak i objasnio, ali briljantni se novinari nisu sjetili pitati jer ih je previše fascinirao prizor kakanja u tunelu, kojim su onda prigodno ilustrirali svoje informativne priloge.

Ocjena: genijalci (1)


DIVIZIJA PO MAKSIMUShowtime, NovaTV, subota, 20.00

Osim što “Showtime” ukrašavaju iskričavim duhom devedesetogodišnjih opatica, Ivana Husar i Jacques Houdek ove su subote pokazali i da su pri selekciji pjevačkih talenata pošteni k'o Fond za privatizaciju prije “Maestra”. Odličnog pjevača Maksima Hozića otfikarili su s objašnjenjem da lijepo pjeva, ali da za “Showtime” ne traže takve. Sudeći po (manje talentiranim) pjevačima koje su propustili u sljedeći krug umjesto Maksima, traže klince čije pjevanje ili opako vuče na narodnjak ili one koji se trude na svakom otpjevanom slogu izvrludati najmanje petnaest različitih tonova. To što me takvo pjevanje uglavnom iritira (“Daj se dođavola odluči za JEDNU NOTU!”) vjerojatno je staromodno, ali ne mijenja činjenicu da je žiri otkantao odličnog pjevača samo zato što ne pjeva stilom koji je slučajno isti kao onaj kojim pjevaju Husarica i Jacques.

Ocjena: fuj (1)



SPASIMO ZUHRU I KEČKEŠA!69, HTV1, subota, 20.12

Dosad sam izbjegavala komentiranje ovog showa jer Zuhru i Kečkeša smatram duhovitim i talentiranim ljudima koje ne treba kriviti za to što ih je prije snimanja prve epizode očito zaposjeo duh Steve Cvikića, scenarista emisija poput “Nad lipom 35” i “Jel me netko tražio”. Ovom ću prilikom, međutim, pozvati sve certificirane egzorciste da nam vrate Zuhru kakvog znamo i volimo, zamoliti HTV da nam objasni koji je točno koncept ove spektakularno zbrčkane emisije, te poručiti Mladenu Grdoviću da ponovo počne pit jer je od njegova cuganja, za razliku od pjevanja, jedino njemu zlo.

Ocjena: WTF? (0)


VOX POPULI, POZAGREBU I POSPLITUPredizborni glas naroda, Dnevnik NoveTV, NovaTV, nedjelja, 19.15

Dnevnik NoveTV uvijek me uspije iznenaditi novim načinima pretvaranja ozbiljnih tema u površnu, tabloidnu sprdačinu. Najnoviji nedjeljni zabavnik koji prozivaju informativnim programom snimili su na temelju pretpostavke da po jedan do dva čovjeka iz sedam različitih demografskih skupina može reprezentativno prikazati mišljenje glasača iz svake od tih skupina. Rezultat su spotovi kojima se najviše od svega potiču predrasude i stereotipi (urbani intelektualci srednjih godina = slušaju jazz i klasiku = idu u kazalište = najvažnije im je obrazovanje; seljak = skakuće među balama sijena = žali se zbog starog kombajna i kredita; pankerica = podržava gay brakove = najvažnija joj je podrška mladima; radnik u škveru = sluša Thompsona = buni se zbog korupcije i tajkuna itd.), a ne daju apsolutno nikakve relevantne informacije. Baratanje ispraznim stereotipima bilo je zgodno i u izjavama samih “ispitanika”, koji su svi odreda s gađenjem ustvrdili da “u Hrvatskoj najbolje žive tajkuni”. Za razliku od čestitih i siromašnih japanskih tajkuna.

Ocjena: reklame za kaugume su relevantnije i informativnije (0)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika