Objavljeno u Nacionalu br. 624, 2007-10-30

Autor: Nacionalova redakcija

GALERIJA

Počinje serijska proizvodnja hrvatske jurišne puške

Rezultati testiranja pokazuju da hrvatska puška ni po čemu ne zaostaje u odnosu na konkurenciju

PRIPADNICI specijalnih postrojbi HV-a testirali su prototip hrvatske puške VHSPRIPADNICI specijalnih postrojbi HV-a testirali su prototip hrvatske puške VHSPrvi rezultati s testiranja prototipa hrvatske jurišne puške VHS u specijalnim postrojbama Hrvatske vojske pokazuju da će njezin proizvođač HS Produkt iz Karlovca vrlo vjerojatno biti izabran za opremanje Hrvatske vojske. Prema dosadašnjim preliminarnim rezultatima komisijskog testiranja hrvatski vojnici su ocijenili pušku znatno lakšom od prethodnih s kojima su se susretali, zatajivanja gotovo da nije bilo, a ako se i dogodilo, riječ je bila o kvaliteti i porijeklu streljiva kalibra 5.56. u Hrvatskoj vojsci.

Vojnici su zadovoljni neznatnim trzajima puške prilikom okidanja, puška izvrsno gađa na udaljenosti do 400 metara, male dimenzije puške pokazale su svu prednost njezine uporabe u zatvorenim prostorima, te se usto lako rastavlja i održava, doznao je Nacional. Valja reći da su hrvatski vojnici na testu ispaljivali 5-6 okvira streljiva iz puške, pa tek potom hladili cijev u vodi, za razliku od svjetskih standarda ispitivanja pri kojima se cijev hladi nakon četvrtog ispaljenog okvira. Do travnja 2008. za potrebe trupnog ispitivanja napravit će se serija od 50 pušaka VHS i puške će se moći koristiti i u Afganistanu.

Okidanje na podcijevnom bacaču granata obavlja se izravno s tijela puške, što nije slučaj s drugim svjetskim proizvođačima jurišnih pušaka. Hrvatska puška bit će i jeftinija, a s 3 kg težine i lakša od drugih. Cijev puške dugačka je 500 milimetara, što je jedinstveni slučaj, početna brzina ispaljivanja je 1070 metara u sekundi, a puška može ispaliti do 750 metaka. (E. Š.)

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika