30.10.2007. / 14:10

Autor: Katarina Zorić

IZBORNI PROGRAMI

SDP planira osnovati ministarstvo za regionalni razvitak

Autor predstavljene strategije Branko Grčić naveo je da je njezin osnovni cilj povećanje konkurentnosti regionalnog gospodarstva i smanjenje krupnih ekonomskih i socijalnih nejednakosti među hrvatskim krajevima

SDP namjerava u novoj vladi osnovati ministarstvo za regionalni razvitak kao središnju instituciju koja bi provodila mjere ravnomjernog razvoja svih regija i time smanjivala velike razlike između hrvatskih krajeva, najavio je danas SDP-ov premijerski kandidat Ljubo Jurčić na predstavljanju stranačke strategije regionalne politike.

Jurčić je naglasio da je ravnomjerni regionalni razvoj ključan za ukupni razvoj Hrvatske, te da je stoga SDP "blizu odluke" o osnivanju ministarstva za regionalni razvitak bude li nakon izbora u mogućnosti formirati vladu, u što je uvjeren.

Autor predstavljene strategije Branko Grčić naveo je da je njezin osnovni cilj povećanje konkurentnosti regionalnog gospodarstva i smanjenje krupnih ekonomskih i socijalnih nejednakosti među hrvatskim krajevima

Kako bi se to postiglo, treba, kaže, što bolje pripremiti hrvatske institucije na korištenje predpristupnih, a po ulasku u članstvo i kohezijskih fondova EU koji će biti kvalitetna osnova za financiranje regionalnog razvoja u narednom razdoblju.

Najavio je da će SDP promijeniti prioritete regionalne politike, i to po modelu '3X33 posto" - trećina za potpore poduzetništvu, inovativnosti i novim tehnologijama, trećina za novo zapošljavanje i razvoj ljudskih resursa, a trećina za regionalnu i lokalnu infrastrukturu u komunalnoj infrastrukturi, okolišu i društvenim okolnostima.

Grčić je istaknuo da će SDP pokrenuti projekte za konkurentnost regionalnog gospodarstva po modelu '4X4', odnosno kroz obvezu države da u svakoj regiji razvija najmanje četiri djelatnosti, ali i kroz projekte osnivanja novih i razvijanja postojećih tehnoloških parkova u većim gradovima.

Najavio je da će, kroz novu SDP-ovu fazu decentralizacije koja će osigurati veću razvojnu snagu lokalnim jedinicama, županije, gradovi i općine do kraja mandata SDP-ove vlade raspolagati s 20 posto ukupnih javnih prihoda.

SDP će, istaknuo je Grčić, promovirati jasniji i snažniji sustav solidarnosti bogatih krajeva prema siromašnima, pa i na način da će se potpore pod jasnim kriterijima i bez obzira koja je stranka tamo na vlasti, dodjeljivati samo siromašnijim krajevima, ali pod uvjetom da pripreme kvalitetne projekte.

Najavio je i da će SDP svim građanima osigurati približno jednaki standard usluga u zdravstvu, školstvu i socijali bez obzira u kojem dijelu Hrvatske žive, pripremiti sve regije i lokalne jedinice za korištenje predpristupnih i strukturnih fondova EU, te ojačati njihov financijski kapacitet za sufinanciranje EU projekata i povećati fleksibilnost i transparentnost njihova zaduživanja.

Vezane vijesti

EU se nije integrirala kao država

EU se nije integrirala kao država

O mogućnostima izlaska iz aktualne dužničke krize i osnivanju fiskalne unije u eurozoni razgovarali smo s Ljubom Jurčićem, profesorom Ekonomskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika