30.10.2007. / 14:21

Autor: Katarina Zorić

RATNI ZLOČINCI

Tužiteljstvo uložilo žalbu na presudu Šljivančaninu i Markšiću

Glasnogovornica Tužiteljstva Olga Kavran objasnila je kako je tužiteljstvo odustalo od žalbe na oslobađajuću presudu protiv Radića jer na temelju dosadašnjeg iskustva ne vjeruje u uspjeh takve žalbe

Haško Tužiteljstvo nije se žalilo na oslobađajuću presudu Miroslavu Radiću . Glasnogovornica Tužiteljstva Olga Kavran objasnila je kako se najava žalbe odnosi samo na Šljivančanina i Mrkšića. Objasnila je i kako je tužiteljstvo odustalo od žalbe na oslobađajuću presudu protiv Radića jer na temelju dosadašnjeg iskustva ne vjeruje u uspjeh takve žalbe.

Podsjetimo, prvostupanjsko vijeće Haškog suda osudilo je tzv. vukovarsku trojku, bivšeg zapovjednika JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, majora Veselina Šljivančanina na pet godina zatvora, a kapetana Miroslava Radića oslobodilo optužbi. Sva trojica pripadnika Jugoslavenske narodne armije bila su optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara.

Presuda tzv. vukovarskoj trojici digla je na noge cijelu hrvatsku javnost. Četveročlano izaslanstvo Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata 12. listopada prosvjedovalo je pred Haškim sudom.

Žalbe su najavile i obrane Mrkšića i Šljivančanina. Šljivančaninova obrana u najavi svoje žalbe tvrdi, među ostalim, da je sud pogrešno utvrdio Šljivančaninovo kretanje tijekom 20. studenoga 1991., kao i u zaključku da je imao nadzor nad snagama koje su sudjelovale u evakuaciji bolnice. Mrkšićeva obrana u najavi svoje žalbe smatra da je sud pogrešno procijenio opseg Mrkšićeve odgovornosti kao zapovjednika te su mu pogrešno pripisali zapovijedi oko evakuacije. Kao i Šljivančanin, i Mrkšić tvrdi da su suci pogrešno utvrdili njegovo kretanje tijekom 20. studenoga 1991.

Vezane vijesti

Radić traži odštetu za vrijeme provedeno u Haagu

Radić traži odštetu za vrijeme provedeno u Haagu

Umirovljeni kapetan negdašnje JNA Miroslav Radić, kojega je Haaški sud oslobodio optužaba za zločine u Vukovaru, u petak je, na ročištu na općinskom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika