30.10.2007. / 14:54

Autor: Katarina Zorić

HRVATSKE POLITIČARKE

Treba delimitirati rodiljne naknade i smanjiti PDV za dječju odjeću i opremu

Predstavnice udruge "Roda" upozorile su političarke kako se ne smije dogoditi da jedna Vlada ukida navodno pogrešno donesene mjere druge Vlade već se mjere populacijske politike trebaju provoditi u cjelini jer Hrvatska ima različite obitelji

Političarke različitih stranačkih pripadnosti razgovarale su danas o rodiljnim naknadama i potpori države obiteljima.

HDZ-ova Vlada priprema delimitiranje rodiljnih naknada i za drugih šest mjeseci života djeteta te projekte za nezaposlene majke, SDP u svojem programu ima, kao i HDZ, smanjenje PDV-a na dječju hranu i opremu, a HSLS-HSS i DC se zalažu za više dječjih vrtića, najavile su hrvatske političarke na današnjem okruglom stolu Udruge "Roda" o temi rodiljnih naknada.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je u ime HDZ-a da je Vlada pripremila izračune kako bi se rodiljne naknade za zaposlene majke mogle delimitirati i drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta, nakon što je nedavno u zakon ušlo delimitiranje za prvih šest mjeseci.

"Ovaj tjedan predstavit ćemo i projekt za nezaposlene majke, povećanje jednokratne naknade za svako rođeno dijete, te smanjenje PDV-a za dječju odjeću i opremu", kazala je Kosor.

I Milanka Opačić se u ime SDP-a složila sa smanjenjem PDV-a, ističući da prije treba razraditi mehanizam da olakšica ne završi u džepovima trgovaca već roditelja, ali i izrazivši sumnju da će to HDZ provesti, s obzirom da se iz Vlade čuju oprečne najave.

"I SDP se zalagao za delimitiranje visine rodiljnih naknada, ali to pitanje treba uskladiti s gospodarskim razvitkom države", kazala je Opačić.

Optužila je sadašnju Vladu da je zbog njezine politike Hrvatska po prvi puta visoko zadužena zemlja, upozorivši kako se ne može zemlju dovoditi do ruba bankrota da bi se dala određena prava.

Na to joj je Kosor odgovorila kako zemlja sigurno nije zadužena zbog rodiljnih naknada, a potpora obitelji i djeci Vladin je prioritet i strateško pitanje za državu.

Mirela Bušljeta Felc iz HSP-a istaknula je kako država treba podupirati obitelj ako želi imati buduću radnu snagu i bilo kakav razvoj.

Predstavnice udruge "Roda" upozorile su političarke kako se ne smije dogoditi da jedna Vlada ukida navodno pogrešno donesene mjere druge Vlade već se mjere populacijske politike trebaju provoditi u cjelini jer Hrvatska ima različite obitelji - i one kojima treba dječji doplatak, ali i one s nešto većim primanjima koje ne smiju posve osiromašiti odlaskom na porodiljni dopust.

"Najvažnije je djeci omogućiti da što više vremena provedu s roditeljima koji im mogu pružiti sve potrebno za život, a svakako do prvih godinu dana života", ističu u Rodi.

Vesna Škare Ožbolt u ime DC-a i Đurđa Adlešić u ime HSLS-HSS-a više su se zalagale za veći broj dječjih vrtića i njihov produženi rad, nego za dulji ostanak na rodiljnom dopustu ili jednokratne naknade za novorođenčad, no složile su se da plaća žene ne bi smjela biti limitirana tijekom korištenja porodiljnog dopusta.

Vezane vijesti

Poduzetnici plaćaju PDV ako zarade više od 230 tisuća kuna

Poduzetnici plaćaju PDV ako zarade više od 230 tisuća kuna

Slijedom učestalih upita s terena članica Zajednice obiteljskog smještaja i turizama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori vezanih uz povećanje cenzusa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika